Bułeczki króliczki

Wielkanocne bułeczki w kształcie króliczków są idealne do koszyczka 🧺Do przepisu wykorzystałam olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Do produkcji wybierane są tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe.
Cechy oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia:
✅naturalne źródło kwasów omega-3 oraz witamin E+K
✅złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni do dań na zimno i na ciepło
✅idealny do smażenia.
Składniki na bułeczki króliczki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 7 g drożdży suszonych
- 5 g cukru
- 1 łyżka soli (nie czubata, można dać mniej)
- 30 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Jak upiec bułeczki króliczki?
Wszystkie składniki na bułeczki zagniatamy ze sobą dokładnie, aż masa będzie zwarta. Ciasto zawijamy w kulkę, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
Gotowe ciasto dzielimy na 9 części (z każdej części odkładamy malutki kawałek na ogonek). Z ciasta formujemy małe wałki, składamy je na pół, a końce zaplatamy. Z małego odłożonego kawałka ciasta formujemy kuleczkę (ogonek) i wkładamy.
Gotowe bułeczki króliczki odkładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min., aby jeszcze podrosły.
Po upływie tego czasu smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a na ogonki sypiemy sezam. Bułeczki króliczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 min. w trybie “góra-dół”.
Liczba porcji: 9
Czas przygotowania: 140 min
Stopień trudności: średnio trudne