Bułeczki króliczki

Bułeczki króliczki

Zdjęcie - Bułeczki króliczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanocne bułeczki w kształcie króliczków są idealne do koszyczka 🧺Do przepisu wykorzystałam olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Do produkcji wybierane są tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe.

Cechy oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia:

✅naturalne źródło kwasów omega-3 oraz witamin E+K

✅złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni do dań na zimno i na ciepło

✅idealny do smażenia.

 

Składniki na bułeczki króliczki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 5 g cukru
  • 1 łyżka soli (nie czubata, można dać mniej)
  • 30 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

Zdjęcie - Bułeczki króliczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec bułeczki króliczki?

Wszystkie składniki na bułeczki zagniatamy ze sobą dokładnie, aż masa będzie zwarta. Ciasto zawijamy w kulkę, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłym miejscu, bez przeciągów.

Gotowe ciasto dzielimy na 9 części (z każdej części odkładamy malutki kawałek na ogonek). Z ciasta formujemy małe wałki, składamy je na pół, a końce zaplatamy. Z małego odłożonego kawałka ciasta formujemy kuleczkę (ogonek) i wkładamy.

Gotowe bułeczki króliczki odkładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min., aby jeszcze podrosły.

Po upływie tego czasu smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a na ogonki sypiemy sezam. Bułeczki króliczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 min. w trybie “góra-dół”.

Zdjęcie - Bułeczki króliczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 9
Czas przygotowania: 140 min
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów