Budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej to przepyszny i bardzo zdrowy deser. Bezglutenowy, bez cukru, bez jajek. Natomiast mleko krowie można zastąpić sojowym lub kokosowym. Idealny deser dla osób z nietolerancją pokarmową. Budyń z kaszy jaglanej jest pyszny nawet dla osób, które nie przepadają za tym rodzajem kaszy.

Kasza jaglana jest prawie niewyczuwalna w smaku, a jedynie czuć jej strukturę, ponieważ nie rozgotowywałam ją na zupełną papkę. Miód i banan nadaje lekko słodkiego smaku.

Dodatkowo budyń urozmaiciłam karmelizowanymi orzechami i syropem klonowym. W tym połączeniu budyń był niesamowicie pyszny i bardziej przypominał deser.

Natomiast budyń z kaszy jaglanej może by także bardzo smacznym śniadaniem, wtedy proponuję dodawać ulubione owoce świeże w sezonie i mrożone zimą.

Uwaga: jeśli budyń chcesz przechowywać w lodówce rozgnieciony banan dodawaj przed podaniem, inaczej zacznie ciemnieć i budyń zacznie mieć nieładny kolor.

Budyń jaglany to świetny sposób na przemycenie wartościowym składników dla dzieci, które nie przepadają za zdrowym jedzeniem.

Budyń z kaszy jaglanej to uniwersalny przepis dla osób, które chcą się zdrowiej odżywiać. Do woli możesz go łączyć i ulepszać na swój ulubiony sposób.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

Zdjęcie - Budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA BUDYŃ JAGLANY:

ILOŚĆ: ok. 3 pucharków

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka (zwykłe, sojowe lub kokosowe)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 banany

DODATKOWO:

  • ulubione dodatki

* szklanka o pojemności 250 ml

Kasze przesypujemy do rondelka o grubym dnie i prażymy przez około 2-3 min. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy przez ok. 15 min. Następnie wlewamy mleko i dodajemy miód. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak na ok. 15 min. Raz na jakiś czas mieszamy i patrzymy czy masa zgęstniała. Banany rozdrabniamy i lekko skrapiamy sokiem. Dodajemy do masy budyniowej. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie - Budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pudding jaglany z malinami – pomysł na zdrowe, szybkie śniadanie

Pudding jaglany z malinami – p…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki

Terrina na cydrze z owocami lata

Terrina na cydrze z owocami la…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Deser z kremem czekoladowym, bananem i piernikiem

Deser z kremem czekoladowym, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami
1

Ciasto bananowe z rodzynkami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tarta banoffee
1

Tarta banoffee

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki bananowe FIT - bez glutenu i nabiału

Placuszki bananowe FIT - bez g…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Tarta banoffee

Tarta banoffee

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lody orzechowe - vege, lactose free, gluten free, low fodmap

Lody orzechowe - vege, lactose…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art