Budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej to przepyszny i bardzo zdrowy deser. Bezglutenowy, bez cukru, bez jajek. Natomiast mleko krowie można zastąpić sojowym lub kokosowym. Idealny deser dla osób z nietolerancją pokarmową. Budyń z kaszy jaglanej jest pyszny nawet dla osób, które nie przepadają za tym rodzajem kaszy.

Kasza jaglana jest prawie niewyczuwalna w smaku, a jedynie czuć jej strukturę, ponieważ nie rozgotowywałam ją na zupełną papkę. Miód i banan nadaje lekko słodkiego smaku.

Dodatkowo budyń urozmaiciłam karmelizowanymi orzechami i syropem klonowym. W tym połączeniu budyń był niesamowicie pyszny i bardziej przypominał deser.

Natomiast budyń z kaszy jaglanej może by także bardzo smacznym śniadaniem, wtedy proponuję dodawać ulubione owoce świeże w sezonie i mrożone zimą.

Uwaga: jeśli budyń chcesz przechowywać w lodówce rozgnieciony banan dodawaj przed podaniem, inaczej zacznie ciemnieć i budyń zacznie mieć nieładny kolor.

Budyń jaglany to świetny sposób na przemycenie wartościowym składników dla dzieci, które nie przepadają za zdrowym jedzeniem.

Budyń z kaszy jaglanej to uniwersalny przepis dla osób, które chcą się zdrowiej odżywiać. Do woli możesz go łączyć i ulepszać na swój ulubiony sposób.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

Zdjęcie - Budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA BUDYŃ JAGLANY:

ILOŚĆ: ok. 3 pucharków

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka (zwykłe, sojowe lub kokosowe)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 banany

DODATKOWO:

  • ulubione dodatki

* szklanka o pojemności 250 ml

Kasze przesypujemy do rondelka o grubym dnie i prażymy przez około 2-3 min. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy przez ok. 15 min. Następnie wlewamy mleko i dodajemy miód. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak na ok. 15 min. Raz na jakiś czas mieszamy i patrzymy czy masa zgęstniała. Banany rozdrabniamy i lekko skrapiamy sokiem. Dodajemy do masy budyniowej. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie - Budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Deser Kinder Bueno
3

Deser Kinder Bueno

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Labneh- domowy serek jogurtowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Banan smażony   w cieście z mąki z ciecierzycy

Banan smażony w cieście z mą…

figmara figmara
figowe smaki

Mini serniczki w szklankach
1

Mini serniczki w szklankach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owoce leśne z chia
1

Owoce leśne z chia

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Deser jogurtowy – najprostszy i najsmaczniejszy
1

Deser jogurtowy – najprostszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki jajeczno-jaglane

Klopsiki jajeczno-jaglane

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Rafaello z kaszy jaglanej
1

Rafaello z kaszy jaglanej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka curry z kaszy jaglanej do lunchboxa
1

Sałatka curry z kaszy jaglanej…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Jaglane rafaello (wegańskie i bezglutenowe)

Jaglane rafaello (wegańskie i…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kotlety z indyka i cukinii
2

Kotlety z indyka i cukinii

aronia aronia
Wiem co jem

Budyń ananasowo-jaglany
2

Budyń ananasowo-jaglany

figmara figmara
figowe smaki