Budyń jaglany
Ten budyń przygotowałam specjalnie dla mojej kochanej mamy. Niestety nie zdążyła go spróbować...;-(
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- kardamon mielony.
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać gorącą wodą do momentu, aż woda będzie klarowna. Ugotować ją w mleku ze szczyptą soli ( trwa to około 15 minut). Mieszać kaszę, żeby się nie przypaliła. Zmiksować całość, dosładzając miodem. Jabłko obrać, pokroić w plastry i na oleju kokosowym uprażyć, dodać cukier trzcinowy. Zdjąć gdy się skarmelizuje. Do naczynia wlać budyń, na wierzch ułożyć jabłka. Całość posypać mielonym kardamonem.