Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie



Zdjęcie - Brzoskwinie w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Stragany na targowiskach uginają się pod ciężarem słodkich, dojrzałych brzoskwiń. Naprawdę trudno przejść obok nich obojętnie. Korzystam z tego daru natury do woli, zajadając się bez umiaru. Ciągle nie mam dość. Chciałabym nasycić się nimi na zapas, choć wiem, że tak się nie da.
Zdjęcie - Brzoskwinie w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Od rana krzątam się w kuchni zamykając je w słoiki zalane słodkim syropem, by móc rozkoszować się nimi dłużej. Zimą będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Przygotowanie tego słodkiego przysmaku jest dziecinnie proste, a znacznie zdrowsze od tego z puszki.”
Zdjęcie - Brzoskwinie w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Brzoskwinie w syropie (przepis własny)

Składniki na 4 słoiki o poj. 900ml 3kg dojrzałych jędrnych brzoskwiń, 400g cukru, 4 szklanki wody, sok z połowy cytryny

Zagotować w garnku wodę. Wkładać na kilkanaście sekund po kilka sztuk umytych wcześniej brzoskwiń. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową i przepłukać zimną wodą. Zdjąć skórkę, przekroić na pół i usunąć pestki. Wkładać połówki owoców do czystych, wyparzonych słoików zostawiając od góry około 2cm wolnej przestrzeni. Zagotować w garnku 4 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować 10 minut do uzyskania syropu. Gorącym syropem zalać owoce tak aby były całkowicie przykryte. Wytrzeć do sucha krawędzie słoika i zakręcić wyparzonymi, suchymi pokrywkami. Na dno dużego garnka włożyć ściereczką, ustawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 min od momentu zagotowania. Zimne wynieść do chłodnej spiżarni.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów