Bruschetta z pomidorami
Składniki:
- 1 duży pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
- 2 ząbki czosnku
- 5 liści bazyli
- 6 pokrojonych oliwek
- 125g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- bułki (ja użyłem bagietki, która pokroiłem pod skosem na kanapki)
- oliwa z oliwek
- sól
Pokrojone bułki posmarować oliwą z obu stron i wsadzić do piekarnika (można też podsmażyć na patelni ale trzeba uważać żeby nam się nie przypaliły) nagrzanego do 200 C na 10-15 min. Pomidory przekroi9ć na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać mozarellę, oliwki, liście bazylii porwane albo posiekane na mniejsze kawałki, 1 posiekany ząbek czosnku, posolić, wymieszać. Bułki natrzeć pozostałym ząbkiem czosnku i nakładać na nie pomidory z przyprawami, można włożyć na chwilkę do piekarnika żeby ser się nadtopił. Podobne wpisy Bruschetta z pomidorami
Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )