Brownie bez pieczenia

Brownie bez pieczenia
Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g suszonych daktyli
  • 150 g migdałów
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich + do dekoracji
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki prażonych ziaren kakaowca (opcjonalnie)
na ganache:
  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka (roślinne lub krowie)
  • ¼ - ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Suszone daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez ok 15 min. Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 10 min., następnie obieramy z łupinek. Obrane migdały i połowę ilości orzechów drobno mielimy w robocie kuchennym, dodajemy kakao i sól, miksujemy ze sobą, odstawiamy.


Daktyle odsączamy i miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera. Do misy miksera dodajemy zmielone daktyle oraz wymieszane orzechy z kakao, wszystko łączymy. Masę przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Zanim ugnieciemy masę, obsypujemy ją ziarnami kakaowca i pozostałymi orzechami, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy formę do zamrażalnika na ok. 15 min.


Ganache:

Mleko podgrzewamy w rondelku, kiedy zacznie wrzeć, dorzucamy połamaną w kostkę czekoladę, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na ok. 10 min. aż czekolada się rozpuści. 

Dodajemy sól i olej lniany, łączymy za pomocą rózgi. Gdy masa zgęstnieje, wstawiamy ją do lodówki na 10 min., następnie wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.


Ciasto wyjmujemy z foremek, smarujemy ganachem i dekorujemy siekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.


Porada:

Do miksowania daktyli potrzebujemy dość mocnego urządzenia. Miksujemy partiami, jeśli mikser będzie miał kłopoty, można dodać odrobinę wody. Można również przed miksowaniem daktyle drobno posiekać.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Kategorie przepisów