Botwinka z ziemniaczanym purée

Botwinka z ziemniaczanym purée

Zdjęcie - Botwinka z ziemniaczanym purée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 winne jabłko
  • 1 cebula
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka octu czerwonego balsamicznego

 

Ziemniaczane purée

  • 4 ziemniaki
  • 5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Krok 1

Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Umyte jabłko i obraną cebulę przekrawamy na ćwiartki. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, osączamy, kroimy razem z buraczkami, odrzucając górne ciemnozielone końce liści. Przygotowane składniki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią oraz sól i pieprz do smaku. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Wyjmujemy marchew, pietruszkę, jabłko i cebulę, pozostawiając samą botwinkę z buraczkami. Doprawiamy do smaku octem balsamicznym. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

Zdjęcie - Botwinka z ziemniaczanym purée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 2

W czasie gotowania zupy ziemniaki gotujemy w osobnym garnku. Najpierw ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości i osączamy. Gorące ziemniaki tłuczemy na purée, dodając 4 łyżki oleju Kujawskiego.

Zdjęcie - Botwinka z ziemniaczanym purée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju Kujawskiego. Wkładamy plasterki cebuli, oprószamy solą i smażymy na rumiano z obu stron.

Zdjęcie - Botwinka z ziemniaczanym purée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 4

Gorącą zupę wlewamy do talerzy. Do każdej porcji wkładamy 2-3 łyżki purée ziemniaczanego udekorowanego plasterkiem usmażonej cebuli i od razu podajemy.

Zdjęcie - Botwinka z ziemniaczanym purée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 45 min

Kategorie przepisów