Botwinka z ziemniaczanym purée
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 winne jabłko
- 1 cebula
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżka octu czerwonego balsamicznego
Ziemniaczane purée
- 4 ziemniaki
- 5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy na większe kawałki. Umyte jabłko i obraną cebulę przekrawamy na ćwiartki. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, osączamy, kroimy razem z buraczkami, odrzucając górne ciemnozielone końce liści. Przygotowane składniki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią oraz sól i pieprz do smaku. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Wyjmujemy marchew, pietruszkę, jabłko i cebulę, pozostawiając samą botwinkę z buraczkami. Doprawiamy do smaku octem balsamicznym. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Krok 2
W czasie gotowania zupy ziemniaki gotujemy w osobnym garnku. Najpierw ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości i osączamy. Gorące ziemniaki tłuczemy na purée, dodając 4 łyżki oleju Kujawskiego.
Krok 3
Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju Kujawskiego. Wkładamy plasterki cebuli, oprószamy solą i smażymy na rumiano z obu stron.
Krok 4
Gorącą zupę wlewamy do talerzy. Do każdej porcji wkładamy 2-3 łyżki purée ziemniaczanego udekorowanego plasterkiem usmażonej cebuli i od razu podajemy.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min