Boeuf Strogonow - wersja oryginalna

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - wersja oryginalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Boeuf Strogonow, taka nazwa się przyjęła i egzystuje nie tylko w naszej gastronomii. Właściwa brzmi Stroganow i pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, a boeuf z języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę.
To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle!
To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej.
Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem.
Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki.
Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem.

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - wersja oryginalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki :
400 g polędwicy wołowej
1 cebula
smalec
150-200 ml śmietany kremówki
150 g pieczarek - opcjonalnie
sól, pieprz
musztarda
natka pietruszki

Wykonanie:

  • polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm
  • cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu
  • na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia
  • podawać natychmiast z makaronem lub ryżem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką

SMACZNEGO !

Uwagi: danie podawać zaraz po przygotowaniu. Nie nadaje się do odgrzewania, ponieważ polędwica wołowa za długo podgrzewana twardnieje.
Jeśli do dania chcesz dodać pieczarki (grzyby) lub inne dodatki przygotuj, pokrój je wcześniej, bo potrawę przygotowuje się w bardzo krótkim czasie.

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - wersja oryginalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)
1

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wegeteriański pasztet z pieczarek

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kanapka  z awokado i smażonymi pieczarkami
2

Kanapka z awokado i smażonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab w śmietanie z pieczarkami
1

Schab w śmietanie z pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Zupa z grzybów leśnych
4

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta alla carbonara z kurkami
1

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Quiche z szynką i pieczarkami
2

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kasza gryczana z pieczarkami
1

Kasza gryczana z pieczarkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku