Boeuf Strogonow - wersja oryginalna

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - wersja oryginalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Boeuf Strogonow, taka nazwa się przyjęła i egzystuje nie tylko w naszej gastronomii. Właściwa brzmi Stroganow i pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, a boeuf z języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę.
To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle!
To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej.
Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem.
Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki.
Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem.

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - wersja oryginalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki :
400 g polędwicy wołowej
1 cebula
smalec
150-200 ml śmietany kremówki
150 g pieczarek - opcjonalnie
sól, pieprz
musztarda
natka pietruszki

Wykonanie:

  • polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm
  • cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu
  • na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia
  • podawać natychmiast z makaronem lub ryżem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką

SMACZNEGO !

Uwagi: danie podawać zaraz po przygotowaniu. Nie nadaje się do odgrzewania, ponieważ polędwica wołowa za długo podgrzewana twardnieje.
Jeśli do dania chcesz dodać pieczarki (grzyby) lub inne dodatki przygotuj, pokrój je wcześniej, bo potrawę przygotowuje się w bardzo krótkim czasie.

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - wersja oryginalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów