Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie kuchni rosyjskiej, bardzo popularne w Polsce. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się polędwicy wołowej. Powstają też dania typu a’la Boeuf Strogonow, z wykorzystaniem wieprzowiny lub drobiu. Moja ulubiona wersja to ta z pieczarkami i ogórkami kiszonymi i taki przepis przedstawiam poniżej. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub świeżym, chrupkim pieczywem.
Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (4 porcje) : 1 kg wołowiny, 1 duża cebula, 500 g małych pieczarek, 2-3 średnie ogórki kiszone, 700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, słodka papryka sól, pieprz

Sposób przygotowania : Mięso kroję wzdłuż ścięgien w dość cienkie paski. Cebulę obieram, kroję w piórka. Pieczarki przepłukuję, kroję w grube plastry. Ogórki również kroję w grubsze plastry. Bulion zagotowuję, odstawiam. W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam cebulę, smażę przez 3-4 minuty (aż zacznie mięknąć), dodaję pieczarki, oprószam porządnie solą i pieprzem, podsmażam aż pieczarki będą gotowe. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam połowę mięsa, oprószam pieprzem, krótko obsmażam aż całkowicie zmieni kolor, przekładam do garnka z cebulą i pieczarkami. Następnie obsmażam pozostałą część mięsa i dorzucam do garnka. Całość zalewam gorącym bulionem. Dodaję koncentrat pomidorowy, porządną szczyptę soli, pieprzu i papryki, mieszam, gotuję na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i część płynu odparuje. Pod koniec gotowania dodaję ogórki kiszone i gotuję jeszcze 5-10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
3

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Pikantny gulasz pomidorowy z karczku
1

Pikantny gulasz pomidorowy z k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pulpety w sosie koperkowym
1

Pulpety w sosie koperkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Parmezanowe frytki z kurczaka
1

Parmezanowe frytki z kurczaka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
3

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami
1

Szybki stir fry z makaronem ud…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa meksykańska
4

Zupa meksykańska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena