Boeuf Strogonow

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 75 g cebuli
  • 40 ml oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 30 g kwaśnej śmietany 18%
  • 20 ml brandy
  • 10 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

Przygotowanie:

KROK 1

Umyte i osuszone mięso kroimy w cienkie paseczki i oprószamy mąką pszenną. Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju Kujawski z ziołami. Gdy się zrumieni, przekładamy je na talerz.

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Cebulę kroimy w piórka, a oczyszczone pieczarki w plasterki. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju Kujawski z ziołami na złoty kolor.

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Do usmażonych warzyw dodajemy mięso, słodką paprykę i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i podduszamy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy brandy, pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone, kwaśną śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy