Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie kuchni rosyjskiej, bardzo popularne w Polsce. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się polędwicy wołowej. Powstają też dania typu a’la Boeuf Strogonow, z wykorzystaniem wieprzowiny lub drobiu. Moja ulubiona wersja to ta z pieczarkami i ogórkami kiszonymi i taki przepis przedstawiam poniżej. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub świeżym, chrupkim pieczywem.
Zdjęcie - Boeuf Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (4 porcje) : 1 kg wołowiny, 1 duża cebula, 500 g małych pieczarek, 2-3 średnie ogórki kiszone, 700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, słodka papryka sól, pieprz

Sposób przygotowania : Mięso kroję wzdłuż ścięgien w dość cienkie paski. Cebulę obieram, kroję w piórka. Pieczarki przepłukuję, kroję w grube plastry. Ogórki również kroję w grubsze plastry. Bulion zagotowuję, odstawiam. W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam cebulę, smażę przez 3-4 minuty (aż zacznie mięknąć), dodaję pieczarki, oprószam porządnie solą i pieprzem, podsmażam aż pieczarki będą gotowe. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam połowę mięsa, oprószam pieprzem, krótko obsmażam aż całkowicie zmieni kolor, przekładam do garnka z cebulą i pieczarkami. Następnie obsmażam pozostałą część mięsa i dorzucam do garnka. Całość zalewam gorącym bulionem. Dodaję koncentrat pomidorowy, porządną szczyptę soli, pieprzu i papryki, mieszam, gotuję na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i część płynu odparuje. Pod koniec gotowania dodaję ogórki kiszone i gotuję jeszcze 5-10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pieczone kotlety z soczewicy
1

Pieczone kotlety z soczewicy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami i żurawiną w sosie
2

Indyk z suszonym pomidorem, ol…

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad

Dorsz z patelni z tymiankiem -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Łopatka w sosie musztardowym
4

Łopatka w sosie musztardowym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą

Curry z pieczonego kalafiora z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Risotto z groszkiem cukrowym
1

Risotto z groszkiem cukrowym

food² food²
Food Square