Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow
Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś obiadowo, krótko i konkretnie.

Boeuf Stroganow - bardzo smaczne i sycące danie. Może być podawane z pieczywem, ryżem, makaronem, kluskami czy frytkami.
Przepis i wykonanie mamine, więc tym bardziej polecam :)

Składniki:
  • 1/2 kg wołowiny (najlepiej polędwicy, ale można dać "tańszą" część)
  • 1/2 kg pieczarek (jeszcze nieobranych)
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wołowinę pokroić w cienkie, podłużne paski i oprószyć w mące. Cebulę pokroić w piórka a obrane pieczarki w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Kiedy już się zarumienią zdjąć je z patelni i przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę. Zarumienić i przełożyć do pieczarek. Oprószoną w mące wołowinę smażyć na patelni, a kiedy się zarumieni dodać: pieczarki i cebulę, śmietanę, koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami. Całość dusić na średnim ogniu około 10 minut - w ciągu tego czasu sos powinien zgęstnieć. Smacznego!

Kategorie przepisów