Bób z koperkiem i musztardą
sezon na szparagi się kończy, ale lato ma w zanadrzu wiele innych fantastycznych smaków, czasem może nie tak ekskluzywnych, ale pozwalających również na wiele eksperymentów kulinarnych. Tegoroczny pierwszy bób wystąpił w roli dodatku obiadowego zastępując ziemniaki. Korzystając, że był świeżo zebrany nie bawiłam się w jego obieranie, skórka była mięciutka i jadło się ją bez problemów.
Jeśli szukacie jeszcze innych zastosowań bobu, kliknijcie tu śmiało!
bób z koperkiem
- 0,5 kg bobu,
- pół pęczka koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka ziarnistej musztardy,
- 2 łyżki śmietany,
- sól i cukier
Wrzącą wodę posól i posłodź. Wrzuć umyty bób. Gotuj 15-20 minut od momentu zawrzenia. Odcedź i wymieszaj ze śmietaną, musztardą posiekanym koperkiem i czosnkiem. Podawaj od razu.