Błyskawiczna pizza

Marzysz o domowej pizzy, ale nie masz czasu na długie przygotowania? Ten przepis na błyskawiczną pizzę jest dla Ciebie! W kilka chwil przygotujesz ciasto i ulubione dodatki, a po krótkim pieczeniu będziesz mógł cieszyć się pyszną, chrupiącą pizzą. Przepis wykorzystuje proste składniki, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni, a jego wykonanie jest niezwykle łatwe i szybkie.
Składniki na błyskawiczną pizzę:
- 1 szklanka wody (szklanka 250 ml)
- szklanki mąki (typ 00)
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 35 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- zioła prowansalskie
- 200 g tartej mozzarelli
- 150-200 ml passaty pomidorowej lub ketchupu
- ulubione dodatki np. salami, pieczarki, czerwona cebula, papryka
Jak zrobić błyskawiczną pizzę?
Do misy robota wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, świeże drożdże rozpuszczone w letniej, nie gorącej wodzie oraz olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Kujawski ma nowy korek ułatwiający dozowanie oleju małym i dużym strumieniem w zależności od potrzeb. Nowa butelka jest smuklejsza i jeszcze bardziej poręczna w użyciu. Jej kształt inspirowany jest strojem Kujawianek znanym z reklam marki.
Wyrabiamy jednolite ciasto na pizzę (gdyby mocno się kleiło – należy podsypać niewielką ilością mąki). Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, a w tym czasie kroimy wszystkie dodatki na pizzę.
Ciasto wykładamy na dużą blachę z piekarnika – najlepiej posmarować ją olejem rzepakowym. Dzięki temu będzie łatwiej rozłożyć ciasto i nie będzie się ciasto przyklejać do blachy po upieczeniu.
Ciasto posmarować passatą pomidoroą, posypać ziołami prowansalskimi, posypać serem i ulubionymi dodatkami.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C (bez termoobiegu) na pierwszą półkę od dołu. Pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż składniki i ciasto z brzegu się zarumienią.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40
Stopień trudności: średnio trudny