Bitki w sosie grzybowym

Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 250 g grzybów leśnych – podgrzybków, borowików mrożonych lub świeżych
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • 20 g mąki pszennej
  • kilka gałązek tymianku
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 40 ml oleju lnianego Kujawski
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy w 1 cm plastry i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną.


Obsmażamy mięso partiami na niewielkiej ilości Kujawskiego z pierwszego tłoczenia z obu stron. Następnie przekładamy na talerz.


Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zacznie się rumienić, wkładamy ponownie mięso i podlewamy 300 ml wody. Dodajemy liść laurowy i tymianek i dusimy pod przykryciem około 1 godzinę.


W razie konieczności podlewamy wodą w trakcie duszenia.

Po godzinie dodajemy jałowiec i grzyby. Większe kapelusze powinny być pokrojone. Dusimy kolejne 30 minut.


Gdy mięso jest już miękkie (kruche i delikatne, ale nie rozpadające się), doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.


Bitki przed podaniem skrapiamy olejem lnianym. Podajemy z kaszą ugotowaną na sypko.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Przepisy z tych kategorii

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)
1

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

Makaron z gorgonzolą, szpinaki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pierogi leniwe
4

Pierogi leniwe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi
1

Pieczona gęś z jabłkami – pros…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Comber jagnięcy w cieście francuskim
1

Comber jagnięcy w cieście fran…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Schab pieczony z ananasem – przepis na soczystą pieczeń
1

Schab pieczony z ananasem – pr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szynka w orzechowej glazurze

Szynka w orzechowej glazurze

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
1

Pieczony kurczak po azersku z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kurczak pieczony z warzywami - idealny pomysł na świąteczny obiad!

Kurczak pieczony z warzywami -…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko