Bitki w sosie grzybowym

Bitki w sosie grzybowym
Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 250 g grzybów leśnych – podgrzybków, borowików mrożonych lub świeżych
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • 20 g mąki pszennej
  • kilka gałązek tymianku
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 40 ml oleju lnianego Kujawski
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy w 1 cm plastry i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną.


Obsmażamy mięso partiami na niewielkiej ilości Kujawskiego z pierwszego tłoczenia z obu stron. Następnie przekładamy na talerz.


Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zacznie się rumienić, wkładamy ponownie mięso i podlewamy 300 ml wody. Dodajemy liść laurowy i tymianek i dusimy pod przykryciem około 1 godzinę.


W razie konieczności podlewamy wodą w trakcie duszenia.

Po godzinie dodajemy jałowiec i grzyby. Większe kapelusze powinny być pokrojone. Dusimy kolejne 30 minut.


Gdy mięso jest już miękkie (kruche i delikatne, ale nie rozpadające się), doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.


Bitki przed podaniem skrapiamy olejem lnianym. Podajemy z kaszą ugotowaną na sypko.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów