Bigos z cukinii z boczniakami
Bigos z cukinii z boczniakami z dodatkiem pomidorów i ziół prowansalskich. Cukinię można zetrzeć na tarce i odsączyć wodę. Ale ja wolę cukinię pokrojoną w wiesze kawałki.
Składniki:
4 cukinie lub jedna duża
250 gram boczniaków
1-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
puszka pomidorów lub 3 mięsiste świeże
cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej do smażenia 1-2 łyżki
pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Cukinię obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pociąć w kostkę czosnek w plasterki. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem dodać cukinię. Wlać ok 1/2 szklanki wody przykryć i dusić kilka minut. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone grzyby boczniaki. Podsmażone dodać do cukinii oraz doprawić ziołami prowansalskimi. Wlać pomidory lub obrane ze skórki świeże pokrojone. Dusić kilka minut. Doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem. Posypać natką.