Bigos staropolski

Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g pręgi wołowej (bez kości)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 75 g suszonych śliwek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 125 ml czerwonego wina
  • 2-3 łyżki (30-45 ml) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • miód do smaku
  • sól i pieprz według smaku
Przygotowanie

Kapustę pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać kapustę i przyprawy, zalać wodą gotować ok. godziny.


Grzyby zalać gorącą wodą, ugotować. Jeżeli kawałki są duże (np. kapelusze) pokroić w paseczki. Grzyby razem z wodą z gotowania dodać do gotującej się kapusty.


Wołowinę i wieprzowinę pokroić w dużą kostkę, boczek w drobniejszą, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć boczek, dodać do kapusty. Następnie podsmażyć kiełbasę i również dodać do kapusty. Po kiełbasie obsmażyć łopatkę, dodać do kapusty. Na koniec z każdej strony obsmażyć wołowinę, dodać wino, dusić 15 minut pod przykryciem, następnie dołożyć do bigosu. Całość gotować jeszcze min. 1,5 godziny.


Śliwki przekroić na połówki, dodać do bigosu. Bigos doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Gotować jeszcze godzinę. 


Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce
3

Kurczak zapiekany w musztardow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Roladki z mielonego fileta z kurczaka
1

Roladki z mielonego fileta z k…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali (khinkali) - gruzińsk…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem
4

Indyk na kanapki pieczony z żu…

Beti Beti
kruche babeczki

Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami

Polędwiczki stir-fry z limonką…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami

Zupa tom yum z kurczakiem i gr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie

Krem z cukinii z cukinią piecz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym

Zupa fasolowa z grzybami i ole…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango

Orientalna zupa laksa curry z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą

Zupa gulaszowa z pęczakiem i c…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami

Napoleonka z kremem cytrynowym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim