Batony daktylowo-owsiane

Batony daktylowo-owsiane
Kochani, ćwiczycie ? Uprawiacie sporty ? Jesteście aktywni fizycznie ?
Jeśli nie - pora zacząć. Nawet niewielka ilość ruchu i wysiłku fizycznego sprawi, że poczujecie się zdecydowanie lepiej. Ja wiem, że jesienią i zimą się nie chce....że rzekomo mniej czasu, bo rano ciemno, po południu ciemno. Ale to nie są dobre wymówki ! Zróbcie coś dla siebie, nie pożałujecie.

A na zachętę mam coś specjalnego. BATONY ! Pełne dobrej energii, idealne jako przekąska przed treningiem.
To co trenujemy dziś razem ?


Zdjęcie - Batony daktylowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
  • 10 daktyli suszonych
  • 3 suszone figi
  • 2 łyżki masła orzechowego ( może być też migdałowe, pistacjowe )
  • około 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka nasion chia ( u mnie marki Naura )
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka truskawek liofilizowanych ( można pominąć )
  • 1 łyżeczka nasion lnu




Wykonanie:

Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
Do odsączonych bakalii dodać masło orzechowe i całość zblendować - nie musi być idealnie gładko.

Do masy bakaliowo-orzechowaj dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać.



Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować w kwadrat/prostokąt grubości około 2,5-3 cm.
Tak przygotowany "kwadrat" zawinąć w papier i odłożyć do lodówki - do stężenia.

Gdy masa stężeje, pokroić całość w kawałki - batony.

Każdy baton można owinąć kawałkiem papieru do pieczenia i ładnie związać sznureczkiem.


Zdjęcie - Batony daktylowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Batony daktylowo-owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów