Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński, to bardzo prosta zupa warzywa, wzbogacona o nasiona strączkowe. Zupa ma swoje korzenie w dalekiej historii i jest przygotowana z tego, co było łatwo dostępne, co rosło na polach i w ogrodach.  Niektórzy dodają do barszczu kapustę włoską i przecier pomidorowy. Ja natomiast preferuję ziemniaki krojone w kostkę, marchew i pietruszkę startą na tarce, do tego biała fasola i starte buraczki. Dla ułatwienia dodaję gotowe buraki cięte, takie z zalewą, prosto ze słoika, można je dostać prawie w każdym sklepie. Świetna zupa dla wegetarian, o ile będzie przygotowana na wywarze warzywnym. Polecam bardzo dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 5 porcji
  • 2 szklanki suchej białej fasoli np. piękny Jaś
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 450 g buraczków z zalewą ( ze słoika )
  • 2 łyżeczki soku z cyrtyny
  • 100 ml. śmietanki do zup
  • przyprawy – 2 liście laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku
  • kilka związanych gałązek lubczyku, pietruszki i selera
  • sól i pieprz
  • 2, 5 – 3 litry wywaru ( u mnie na golonce z indyka )
Fasolę płukam, dolewam tyle wody, żeby fasola była zakryta i zostawiam na całą noc do namoczenia. Na następny dzień wylewam wodę, dolewam świeżej wody i gotuję fasolę z łyżeczką soli do miękkości. Fasolę odcedzam. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do wywaru razem z liściem laurowym, świeżymi ziołami i gotuję około 10 minut. Warzywa obieram i ścieram na dużych oczkach. Dodaję do zupy razem z fasolką i gotuję kolejne 10 minut. Następnie dodaję suszone zioła, buraczki z zalewą, sok z cytryny i śmietankę do zup, wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotową zupę doprawiam do smaku, na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy