Barszcz czerwony

Zanim zabierzecie się za gotowanie barszczu czerwonego, sięgnijcie po przepis na kwas buraczany. Barszcz przygotowany na bazie domowego kwasu buraczanego nie ma sobie równych, domowy kwas buraczany nadaje zupie idealnego smaku i aromatu. Kluczem do wspaniałego, naturalnego smaku barszczu jest właśnie naturalny kwas bez żadnych dodatków chemicznych i wspomagaczy smaku. W przepisie podaję orientacyjną ilość kwasu, a to dlatego, że każdy kawas będzie troszkę inaczej smakował. Dlaczego, a to z kilku powodów, bo do przygotowania kwasu używamy różnego rodzaju buraków, znaczenie ma również czas kiszenia u jednych proces ten zachodzi szybciej u innych wolniej, a wpływa to na intensywność smaku. Wy dodacie tyle, żeby smak odpowiadał Waszemu podniebieniu, jedno jest pewne, że barszcz powinien być kwaśny, intensywnie buraczany z delikatną nutą słodyczy… i sporą ilością pieprzu! Barszcz wigilijny podajemy najczęściej z dodatkiem uszek, a przepis na nie znajdziecie we wcześniejszych wpisach

Barszcz czerwony Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj

Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 1 godzina
Całkowity czas 1 godzina 15 min
Autor: Anna
Typ dania: Zupy
Ilość porcji: 8
Składniki

  • 1-2 litry wywaru warzywnego
  • 500-600 g czerwonych buraków
  • 250-700 ml kwasu buraczanego
  • sól
  • pieprz
  • 2-4 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek - opcjonalnie

Instrukcje

  1. Do garnka wlać wywar warzywny oraz umyte, obrane i pokrojone na plasterki burak, czosnek i suszone grzyby, garnek postawić na ogniu, przykryć pokrywką, gotować przez około 40 minut lub do chwili, kiedy buraki zmiękną
  2. Przecedzić barszcz, zupę ponownie przelać do garnka i postawić na średnim ogniu dodać kwas buraczany tyle ile będzie trzeba, barszcz powinien mieć wyczuwalny kwaśny smak, być może trzeba będzie dodać go więcej niż podałam w przepisie, to zależy od tego jak kwaśny wyszedł Wasz kwas buraczany
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli macie ochotę przygotować barszcz z majerankiem należy dodać go wcześniej do gotującego się barszczu
  4. Barszcz podajemy gorący z uszkami lub krokietami
  5. Smacznego!


barszcz czerwonyZdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
barszcz czerwonyZdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zakwas buraczany
4

Zakwas buraczany

aronia aronia
Wiem co jem

Wigilijny barszcz
1

Wigilijny barszcz

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zakwas z buraków
1

Zakwas z buraków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Barszcz czerwony - bardzo prosty
3

Barszcz czerwony - bardzo pros…

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zakwas z buraków - kwas buraczany
1

Zakwas z buraków - kwas buracz…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika