Barszcz czerwony

                          Święta Bożego Narodzenia to dla mnie najpiękniejsze święta. Zawsze jakoś za szybko mijają, podobnie było teraz. Święta były białe, spokojne, rodzinne, domowe, takie jakie lubię. Z pysznościami na stole i dziecięcą radością.

Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za życzenia i ciepłe słowa, które naprawdę wiele dla mnie znaczą. :)

Teraz, już po świętach pokażę kilka pyszności, które przygotowałam dla swojej rodziny. Barszczyk czerwony, który zrobiłam w tym roku pochodzi ze zbiorów Liski. Bardzo nam smakował z uszkami oraz pasztecikami, o których opowiem innym razem.

Zdjęcie - Barszcz czerwony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*1 włoszczyzna: seler, pietruszka, cebula

*2 ząbki czosnku, obrane, ale całe

*1 kg buraków, obranych i startych na średniej tarce

*2 łyżki octu (dałam 4 łyżki)

*2 jabłka ze skórką, pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych

*5 ziarenek ziela angielskiego

*5 ziarenek pieprzu

*1 listek laurowy

*2 goździki

*5 suszonych grzybków (dałam więcej)

*1/2 łyżeczki suszonego majeranku

*150-200 ml soku z czarnej porzeczki (pominęłam)

*woda

 

Wykonanie:

Przygotować duży garnek (o pojemności ok 4 litrów).

Wrzucić do niego buraki, jabłka, włoszczyznę (obraną, ale nie pokrojoną) i zalać wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, czosnek, grzyby, ocet i goździki.

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 30 minut).

Wyłączyć. Dodać roztarty w palcach majeranek i zostawić na noc. Można schować do lodówki, ja trzymałam w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia przelać barszcz przez sito, lekko podgrzać i doprawić go sokiem z czarnej porzeczki, solą i pieprzem. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku.

Smacznego :)

 

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z boczniakami. Czy wiesz, że boczniaki to lecznicze grzyby?

Pierogi z boczniakami. Czy wie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym

Zupa fasolowa z grzybami i ole…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron soba z masłem orzechowym i warzywami

Makaron soba z masłem orzechow…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Łazanki z kapustą, grzybami i fasolą

Łazanki z kapustą, grzybami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów
1

Bitki wołowe w sosie z suszony…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Barszczyk Wigilijny II

Barszczyk Wigilijny II

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Śledzie pod pierzynką z buraczkami
2

Śledzie pod pierzynką z buracz…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami i serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej
1

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni