Bardzo kremowe purée ziemniaczane

Bardzo kremowe purée ziemniaczane
Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kremowe purée ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Miękkie ziemniaki przecieramy przez specjalne sito lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Im dokładniej rozgnieciemy ziemniaki, tym purée będzie smaczniejsze.


W trakcie rozgniatania ziemniaków dodajemy zimne masło. Właściwie można dodać tyle masła, ile się chce. Ziemniaki staną się wtedy jedwabiste i zyskają maślany posmak. Doprawiamy purée do smaku solą i pieprzem.


Przed podaniem dekorujemy wierzch olejem Kujawskim z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.


Porada:

Dla urozmaicenia, do purée ziemniaczanego można dodać upieczony w łupinkach czosnek (ok. 4 ząbki).



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów