Banany w cieście
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 150g mąki pszennej
- olej Kujawski pierwsze zbiory do smażenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 jajka
- patyczki do szaszłyków / długie wykałaczki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki mleko sok z cytryny, wbijamy jajka i wszystko razem blendujemy na gładką masę.
Banany kroimy na mniejsze części.
Olej rozgrzewamy do 170/180 stopni. Następnie nabijamy na wykałaczki kawałki banana zanurzając w naszym cieście.
Delikatnie umieszczamy je w oleju smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.
Odstawiamy na papier ręcznikowy i posypujemy cukrem pudrem.