Bananowy sernik fit
Sernik w wersji fit lub light - jak kto woli. Tak samo pyszny jak jego kaloryczny braciszek.
Czy przygotowanie sernika fit jest trudniejsze i bardziej skomplikowane. Zupełnie NIE !
Taki fit sernik przygotujesz niezwykle szybko. A efekt finalny rozpieści Twoje podniebienie.
Sernik w wersji lekkiej przygotowałam zamieniając kaloryczne produkty na ich odpowiedniki. Zabrałam też niektóre składniki, zamieniając na inne. Spód do sernika powstał np. z płatków owsianych i suszonych śliwek. Bardzoooo polecam taki spód - jest przepyszny.
PRZEPIS NA BANANOWY
SERNIK FIT
Spód pod sernik:
Masa serowa:
Przygotowanie sernika:
1. Śliwki zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć śliwki.
2. W malakserze zmiksować płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, śliwkami, olejem kokosowym i masłem orzechowym.
Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy ( o średnicy 25-26 cm ), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Do misy malaksera przełożyć ser, dodać ksylitol, jajka, jogurt oraz proszek budyniowy. Dołożyć pokrojone w plasterki banany.
Całość miksować na wolnych obrotach przez około 7-8 minut.
3. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
Smacznego !
Czy przygotowanie sernika fit jest trudniejsze i bardziej skomplikowane. Zupełnie NIE !
Taki fit sernik przygotujesz niezwykle szybko. A efekt finalny rozpieści Twoje podniebienie.
Sernik w wersji lekkiej przygotowałam zamieniając kaloryczne produkty na ich odpowiedniki. Zabrałam też niektóre składniki, zamieniając na inne. Spód do sernika powstał np. z płatków owsianych i suszonych śliwek. Bardzoooo polecam taki spód - jest przepyszny.
PRZEPIS NA BANANOWY
SERNIK FIT
Spód pod sernik:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 płaska łyżka masła orzechowego
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
- 100 g suszonych śliwek
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego półtłustego ( użyłam sera z Biedronki opakowanie po 250 g opakowanie )
- 500 g sera twarogowego chudego
- 2 mocno dojrzałe banany
- 3 łyżki ksylitolu
- 5 jaj
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 budyń waniliowy ( proszek )
Przygotowanie sernika:
1. Śliwki zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć śliwki.
2. W malakserze zmiksować płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, śliwkami, olejem kokosowym i masłem orzechowym.
Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy ( o średnicy 25-26 cm ), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Do misy malaksera przełożyć ser, dodać ksylitol, jajka, jogurt oraz proszek budyniowy. Dołożyć pokrojone w plasterki banany.
Całość miksować na wolnych obrotach przez około 7-8 minut.
3. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
Smacznego !