Baci di ricotta – serowe pączki z ricotty

Baci di ricotta – serowe pączki z ricotty

Baci di ricotta to serowe pączki z ricotty o włoskim rodowodzie, znane również jako zeppole di ricotta lub frittelle di ricotta. Ich nazwę możemy przetłumaczyć jako: „całuski z ricotty”. Czyż nie brzmi to urokliwie? Uwielbiam je za ich prostotę i delikatność. Są mięciutkie, puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Smakiem nieco przypominają polskie oponki czy też rumuńskie papanasi. Jednakże są bardziej filigranowe i mniej zbite. Głównie to zasługa sera ricotta, który nadaje im aksamitności.

Przygotowanie baci di ricotta jest bardzo proste, a pączki robi się szybko i przyjemnie. Wystarczy połączyć ricottę z jajkami, mąką i odrobiną proszku do pieczenia oraz dodać nieco przypraw, zwykle: skórkę otartą z cytryny, cynamon oraz cukier waniliowy. Dzięki temu zyskują one niepowtarzalny aromat. Te pączki serowe smażymy po prostu na rozgrzanym oleju, nabierając niewielkie porcje ciasta łyżką i obserwujemy, jak rosną w oczach i nabierają złotych rumieńców. Nie trzeba tutaj wycinać, zagniatać, czy też czekać, aż ciasto wyrośnie. Dlatego to idealna propozycja, gdy nie mamy wiele czasu.

Baci di ricotta idealnie sprawdzą się na Tłusty Czwartek, jako szybkie pączki, które nie wymagają żadnych przygotowań. Zrobienie dwóch tuzinów zajmie Wam góra pół godziny. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, gdy są jeszcze lekko ciepłe i puchate. Można je podać bez dodatków lub posypać odrobiną cukru pudru.

W przepisie poniżej podałem Wam od razu proporcje na podwójną porcję. Kiedyś zrobiłem je z pojedynczej i bardzo tego żałowałem, więc nie popełniajcie moich błędów. Baci di ricotta są tak pyszne, że nawet nie zauważycie, jak znikają. 😉

PS. Mimo że do przepisu zalecam użyć włoskiego sera ricotta, to pączki można również zrobić ze zmielonego twarogu sernikowego w wiaderku. Polecam jednak dać wtedy odrobinę mniej mąki (jakieś 150 g na 500 g twarogu). Wprawdzie z ricotty wychodzą delikatniejsze, ale z naszego polskiego twarogu też są dobre. 😉

Zdjęcie - Baci di ricotta – serowe pączki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Baci di ricotta – serowe pączki z ricotty

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki na Baci di ricotta:

  • 500 g ricotty
  • 4 jajka
  • 180 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub zwykłego cukru i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić Baci di ricotta?

  1. Ricottę przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj cynamon, skórkę otartą z cytryny oraz cukier waniliowy. Krótko zmiksuj do połączenia, aż powstanie jednolita masa.
  2. Do masy serowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i ponownie krótko zmiksuj. Ciasto odstaw na kwadrans i ponownie krótko wymieszaj.
  3. W rondelku rozgrzej olej do 175°C. Powinien on sięgać na ok. 4-5 cm, aby pączki mogły swobodnie się smażyć.
  4. Do rozgrzanego oleju wkładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, smażąc jednocześnie 5-6 pączków. Smaż je po 2 minuty z obu stron (powinny same się obracać, jeśli nie, to użyj widelca), aż będą złoto-brązowe. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Baci di ricotta posyp po usmażeniu cukrem pudrem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Przepis na podstawie książki Feast Nigelli Lawson.

Zdjęcie - Baci di ricotta – serowe pączki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów