Babka ziemniaczana babci Uli

Babka ziemniaczana babci Uli
Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka ziemniaczana babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 30 dkg cebuli
  • 20 dkg pieczarek
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i podduś na oleju rzepakowym Kujawskim zwykłym albo smakowym, np. z czosnkiem i bazylią albo z  ostrą papryką, pomidorami

i bazylią. Ziemniaki obierz. Jedną połowę zetrzyj na miazgę, a drugą - na drobne wiórki. Obie części włóż do sporej miski, dodaj jajka, tartą bułkę, sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy, np. wędzoną paprykę, oregano czy rozmaryn i wymieszaj. Przełóż do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej obficie tartą bułką. Piecz ok. 60 - 75 minut w 150 st. C. Podawaj na gorąco z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. 

Na zimno, np. z dipem musztardowym lub czosnkowym też jest bardzo smaczna.


Historia przepisu z szuflady babci Uli:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Jest to bardzo oryginalna i rzadko spotykana receptura, a jest pyszna."


Kategorie przepisów