Babka zebra ze szpinakiem
Kolorowa babka zebra ze szpinakiem, kakao i skórką cytryny. Dobra do podjadania, do kawy i gorącej herbaty. Dobrze smakuje i znakomicie się prezentuje na talerzu. Do chlebów i babek, wybieraj mąki z małych, lokalnych młynów, takie mąki można już kupić w mniejszych sklepach 🙂
Składniki na babkę zebrę ze szpinakiem / foremka śr. 20 cm.- 3 duże jajka
- 1 pełna szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanka oleju
- 2, 5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 -3 łyżki kakao
- garść świeżego szpinaku + łyżka oleju
- skórka starta z małej cytryny
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Szpinak posiekaj i zmiksuj z łyżką oleju, na pulpę.
Jajka ubij z cukrem na dużych obrotach, na gęstą i puszystą pianę.
Dodaj olej, delikatnie pomieszaj.
Stopniowo dolewaj mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Składniki ponownie pomieszaj na małych obrotach, tylko do połączenia.
Masę podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj szpinak, pomieszaj. Do drogiej dodaj kakao. Do jasnej masy, dodaj skórkę cytryny.
Spód tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Na spód blaszki daj pełną łyżkę masy z kakao, następnie łyżkę masy ze szpinakiem, i łyżkę jasnej masy. Czynność powtarzaj do momentu, wykorzystania składników.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Babkę piekłam około 55 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia. Babkę można posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem cytrynowym lub szpinakowym.
Zielony lukier zrobisz z 2 łyżek soku wyciśniętego ze szpinaku, z cukrem pudrem ( około 1/2 szklanki ).
Smacznego 🙂