Babka z kawą i wanilią
Klasyczne ciasto ucierane z kawą i wanilią, to dobry pomysł na poczęstunek dla gości, czy deser dla całej rodziny. Babka pieczona w małej, podłużnej foremce. Z zewnątrz bardzo niepozorna, w środku apetyczny, marmurkowy wzorek w paski lub łatki ?
Ciasto z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki temu jedna porcja zawiera mało glutenu, jest delikatna, nie kruszy się. Ciemne warstwy, zabarwiłam aromatycznym naparem espresso, oraz bardzo drobno zmieloną kawą Caprissimo.
Składniki na ucieraną babkę z kawą i wanilią / foremka 24 x 11 cm.
- 150 g. mąki pszennej
- 100 g. mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru ( dla fanów bardziej słodkich ciast, można dołożyć 2 łyżki )
- 4 większe jaja
- 3 łyżki mocnego espresso
- 3 łyżki drobno zmielonej kawy
- 1 łyżeczka kakao ( opcjonalnie, dla wzmocnienia koloru )
- 1 łyżka esencji z wanilii, lub kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Foremkę, wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli używasz foremki z kominkiem, posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
Miękkie masło ucieraj z cukrem, na najwyższych obrotach, na puszysty krem. Stopniowo dodawaj jajka, po każdym dodaniu, ucieraj do czasu, aż składniki się połączą. Po dodaniu ostatniego jajka, dodaj 3 łyżki mąki, połącz składniki.
Następnie dodaj stopniowo resztę przesianej mąki, z proszkiem do pieczenia. Ucieraj do dokładnego połączenia składników.
Masę podziel na dwie części. Do jednej części, dodaj wanilię. Do drugiej, dodaj napar espresso i drobno zmieloną kawę. Można dodatkowo, dodać kakao. Dokładnie połącz składniki.
Do foremki, wykładaj masy na przemian. Można ułatwić sobie zadanie i wyłożyć najpierw jasną, następnie ciemną masę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. Pod koniec pieczenia, kiedy babka za mocno się rumieni, połóż na górę arkusz papieru do pieczenia. Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, będzie suchy.
Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia.
Udanych wypieków. Smacznego ?