Babka z kawą i wanilią

Babka z kawą i wanilią

Klasyczne ciasto ucierane z kawą i wanilią, to dobry pomysł na poczęstunek dla gości, czy deser dla całej rodziny. Babka pieczona w małej, podłużnej foremce. Z zewnątrz bardzo niepozorna, w środku apetyczny, marmurkowy wzorek w paski lub łatki ?

Ciasto z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki temu jedna porcja zawiera mało glutenu, jest delikatna, nie kruszy się. Ciemne warstwy, zabarwiłam aromatycznym naparem espresso, oraz bardzo drobno zmieloną kawą Caprissimo.

Zdjęcie - Babka z kawą i wanilią - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

               Składniki na ucieraną babkę z kawą i wanilią / foremka 24 x 11 cm.

 

  • 150 g. mąki pszennej
  • 100 g. mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru ( dla fanów bardziej słodkich ciast, można dołożyć 2 łyżki )
  • 4 większe jaja
  • 3 łyżki mocnego espresso
  • 3 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 1 łyżeczka kakao ( opcjonalnie, dla wzmocnienia koloru )
  • 1 łyżka esencji z wanilii, lub kilka kropel aromatu waniliowego

 

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Foremkę, wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli używasz foremki z kominkiem, posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.

Miękkie masło ucieraj z cukrem, na najwyższych obrotach, na puszysty krem. Stopniowo dodawaj jajka, po każdym dodaniu, ucieraj do czasu, aż składniki się połączą. Po dodaniu ostatniego jajka, dodaj 3 łyżki mąki, połącz składniki.

Następnie dodaj stopniowo resztę przesianej mąki, z proszkiem do pieczenia. Ucieraj do dokładnego połączenia składników.

Masę podziel na dwie części. Do jednej części, dodaj wanilię. Do drugiej, dodaj napar espresso i drobno zmieloną kawę. Można dodatkowo, dodać kakao. Dokładnie połącz składniki.

Do foremki, wykładaj masy na przemian. Można ułatwić sobie zadanie i wyłożyć najpierw jasną, następnie ciemną masę.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. Pod koniec pieczenia, kiedy babka za mocno się rumieni, połóż na górę arkusz papieru do pieczenia. Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, będzie suchy.

Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia.

Udanych wypieków. Smacznego ?

Zdjęcie - Babka z kawą i wanilią - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów