Babka pomarańczowa

Czas wykonania: 70 minut
Liczba porcji: 12
Babka to najważniejsze ciasto wielkanocne. Wiadomo sernik, mazurek czy inne nawet najbardziej wymyślne wypieki zawsze spotkają się z uznaniem wszystkich, ale to babka jest królową tych świąt. „Wielkanocna baba miała zwykle około 30-35 centymetrów wysokości, ale bywały nawet półmetrowe rekordzistki nazywane "łokciowymi". Baby, niewątpliwie królowe wielkanocnego stołu, przygotowywano w niezliczonych rodzajach. Były baby chlebowe, koronkowe, waniliowe, szafranowe, parzone, petynetowe, nazywane muślinowymi, piaskowe, podolskie, wołyńskie, migdałowe... Jedne polewano lukrem, inne czekoladą, konfiturami albo podawano bez żadnej polewy.” Fragment z książki "Historia polskiego smaku Kuchnia | Stół | Obyczaje" Mai i Jana Łozińskich.
Zdjęcie - BABKA POMARAŃCZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka pomarańczowa - Laura
SKŁADNIKI:
(na dużą formę babkową 2 ½ l)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 3 pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy
  • cukier puder do posypania
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę (tylko część pomarańczową), wycisnąć sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka oddzielić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do białek dodać sól i ubić sztywną pianę.
Do utartych żółtek dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz płynne składniki: olej, jogurt i sok z pomarańczy. Na koniec dodać startą skórkę oraz ubitą pianę i wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 minut – patyczek powinien być suchy.
Babkę lekko przestudzić w formie, delikatnie przełożyć na talerz lub paterę.
Zdjęcie - BABKA POMARAŃCZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka pomarańczowa - Laura
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem Zpierwszegotloczenia.pl i ZT Kruszwica.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit