Babka pistacjowa z polewą

Ciasto pistacjowe jest wilgotne, delikatne z dużą ilością posiekanych pistacji i pyszną, lekko cytrynową, polewą. Babka długo zachowuje swoją świeżość dzięki dodaniu oleju rzepakowego.
Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia ma nową smuklejszą butelkę, dzięki czemu łatwiej utrzymasz ją w dłoni. Kształt nowej butelki inspirowany jest słynnym fartuszkiem Kujawianek.
Nowy korek, którym możesz dozować precyzyjnie olej małym lub większym strumieniem. Bardzo przydatne w kuchni – nic się nie wylewa.
Składniki na babkę pistacjową z polewą:
- 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 100 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 100 g zmielonych pistacji, niesolonych
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa cytrynowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
Jak upiec babkę pistacjową z polewą?
Formę okrągłą o średnicy ok. 21 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem rzepakowym i obsypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki na babkę pistacjową powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko wlewamy do miseczki razem z olejem Kujawskim. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wsypujemy zmielone pistacje i ponownie mieszamy. Wprost do miseczki dodajemy przesianą mąkę tortową razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy łyżką do połączenia składników na babke pistacjową.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotową babkę pistacjową wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy polewę.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i chwilkę mieszamy do uzyskania gęstej polewy. Oblewamy wierzch babki pistacjowej i dekorujemy posiekanymi pistacjami.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: prosty przepis