Babka na oleju

Babka na oleju to najprostszy przepis na ciasto jakie znam. Bardzo delikatne, puszyste i lekkie jak puszek. W konsystencji przypomina nieco biszkopt, ale jest bardziej zwarty i wilgotny. Doskonała babka na Wielkanoc.

Babka jest bardzo puszysta i lekka dzięki bardzo dobremu ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna być jasna, kremowa i nawet potroić swoją objętość. Ja miksowałam około 10-15 min.

Przepis na babkę na oleju jest doskonały dla osób, które są dopiero początkujące. Tego ciasta nie da się zepsuć. Pieczesz zawsze do suchego patyczka, w zależności od piekarnika czas może się nieco różnić.

Ja swoją babkę polałam polewą z dodatkiem esencji arakowej, którą uwielbiam z dzieciństwa. Równie dobrze możesz ją zastąpić np. sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii.

Babka na oleju szczelnie owinięta folią i schowana do lodówki spokojnie może leżeć nawet kilka dni i nie wysycha.

Doskonały przepis na babkę wielkanocną, którą możesz przewozić do rodziny lub upiec kilka dni wcześniej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Zdjęcie - Babka na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA NA OLEJU

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 12 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki esencji np. arakowej lub ekstraktu z wanilii

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i naprzemiennie olej i mąkę w niedużych porcjach. Dodawanie składników należy skończyć mąką. Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy lukrem (wszystkie składniki mieszamy, aby postał dosyć gęsty lukier), zostawiamy na 15 min. do stężenia. Kroimy na kawałki.

Zdjęcie - Babka na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka nagietkowo-pomarańczowa

Babka nagietkowo-pomarańczowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka z majonezem

Babka z majonezem

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Wiekanocna babka drożdżowa z makiem
2

Wiekanocna babka drożdżowa z m…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cytrynowa babka piaskowa
2

Cytrynowa babka piaskowa

food² food²
Food Square

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy