Babka cytrynowa z makiem

Pyszna, lekka i zarazem wilgotna babka cytrynowa z makiem. Doskonała na nadchodzące święta Wielkanocne lub do kubka herbaty. Prosty przepis i szybkie wykonanie.

Babka zawiera kilku prostych składników i jedynie wystarczy przestrzegać zasady, aby składniki były w temp. pokojowej. Ciasto nie należy miksować zbyt długo po dodaniu suchych składników, ponieważ będzie cięższe.

Babkę polewamy lukrem cytrynowym i dekorujemy startą skórką cytrynową.

Babka cytrynowa z makiem to pyszna i prosta propozycja na stół wielkanocny. Ciasto może stać kilka dni i nie traci na swoim smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA CYTRYNOWA Z MAKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 420 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 250 ml mleka, temp. pokojowa
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 3 łyżki maku

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukry i miksujemy przez 2-3 minuty na tzw. puch. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i dodajemy po jednym jajku, miksując tylko do połączenia. Na koniec w 3-4 porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki i mleko (ostatnia porcja to suche składniki). Miksujemy po każdym dodaniu składników tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy mak i lekko mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 1 godz. do suchego patyczka. Studzimy ciasto w formie, gdy całkowicie wystygnie delikatnie wyciągamy przerzucając formę do góry dnem.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sok i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty, ale płynny lukier. Wylewamy na wierzch ciasta i smarujemy po całej powierzchni łącznie z bokami. Wierzch dekorujemy skórką z cytryny.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka miodowo-kokosowa ze skórką cytryny
1

Babka miodowo-kokosowa ze skór…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka cytrynowa piaskowa

Babka cytrynowa piaskowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka  cytrynowa
8

Babka cytrynowa

upl upl
Niebo w gębie

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
1

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Dobry chleb z suszonymi pomidorami
1

Dobry chleb z suszonymi pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku