Babka Caffe latte

Babka Caffe latte to w internecie jeden z popularniejszych wypieków. Łączy w sobie trzy warstwy ciasta: jasną o maślanym smaku, ciemniejszą o smaku kawy lub cappuccino i warstwę kakaową. Babka jest niezwykle pyszna, delikatna i wilgotna. Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś koniecznie poznaj jej smak i wspaniały aromat.

W przypadku tego wypieku najważniejsze jest, aby składniki miały identyczną temperaturę pokojową. Nie dodajemy zimnych jajek, mleka lub masła, ponieważ na pewno wyjdzie nam zakalec.

Druga zasada to nie miksować za dużo, im więcej miksujesz tym babka będzie cięższa. Mieszaj tylko do połączenia składników nie dłużej.

Babka Caffe latte to bardzo fajne połączenie smaku kilku ciast. Ja nie dodawałam kawy, a zamiast tego 3 łyżeczki cappuccino orzechowego. Świetnie się przechowuje i dobrze smakuje następnego dnia. To po prostu jedna z najpyszniejszych babek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Zdjęcie - Babka Caffe latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 4 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki cappuccino (proszek)
  • 3 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sól.
Masło przez chwilę miksujemy następnie dodajemy cukry i ponownie miksujemy przez ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. W trzech partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną (proszek) i chwilę miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i także miksujemy. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Formę o wym. 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy część ciasta z kakao. Następnie z kawą lub cappuccino, a na wierzch jasną. Środek ciasta trochę nacinam wzdłuż nożem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1-1,15 min do tzw suchego patyczka. Studzimy w formie przez 15 min i dopiero wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcie - Babka Caffe latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka Caffe latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka Caffe latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
1

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Gołąbki bez zawijania
1

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
1

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe

Bezglutenowe ciasto migdałowo…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek

Murzynek

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Walentynkowy sernik na zimno z malinami
2

Walentynkowy sernik na zimno z…

food² food²
Food Square

Ulubione ciasto Dagmary
2

Ulubione ciasto Dagmary

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Wegańskie ciasto na łapu capu

Wegańskie ciasto na łapu capu

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Proste ciasto z ananasem

Proste ciasto z ananasem

napiecyku napiecyku
napiecyku