Babka cafe latte
Witajcie :-) Nie wiem jak Wy, ale ja lubię rożnego rodzaju babki i keksy. Uwielbiam zrobić sobie kawę i wziąć kawałek lub dwa i zjeść popijając kawą. Ostatnio znalazłam przepis (klik) na babkę z dodatkiem kawy, taka trzy kolorową. Babka pyszna, do kawy idealna. Moja z dodatkiem kawy Evning Coffee o smaku adwokat ze sklepu tearebels.pl Warstwa kawowa miała delikatny posmak adwokata, idealnie zgrała się z resztą ciasta. Polecam Wam ją bardzo i babkę i kawę :-) Miłego czwartku Wam życzę :-)
Keksówka 12 x 30 cm
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka L
- 100 ml mleka
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki kakao
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Evning Coffee Adwokat
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i w dwóch partiach mąkę i mleko na przemian.
2. Ciasto dzielimy na trzy w miarę równe części. Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej kawę rozpuszczalną. Ja zmiksowałam ciasto z dodatkiem kawy mikserem (kawa ładnie połączy się nam z ciastem), następnie zmiksowałam ciasto z kakao.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na spód wykładamy łyżką ciasto kakaowe (najlepiej po łyżce, bo wtedy ciasto wychodzi nierówne, a o to chodzi, żeby wyszły górki, pagórki :-)), następnie tak samo ciasto z kawą i ostatnie na warstwę z kawą ciasto jasne.
Ciasto pieczemy około 60 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem :-) Smacznego :-)