Babeczki z truskawkami
Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre i mogłabym napisać, że składam się prawie z samych truskawek tyle ich zjadłam, a wszystko to dlatego, że uwielbiam ich smak i aromat. Gdy już się nieco nimi na cieszyłam przygotowałam babeczki, do popołudniowej kawy, a że były pyszne to łapcie przepis.
Składniki (no ok 15 babeczek):
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jaja
- ok 1/2 kg truskawek
Mieszamy jaja z cukrem, dodajemy jogurt i olej i jeszcze raz mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i znów mieszamy. Foremki do muffinek (ja od lat używam silikonowych takich jak te)napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Do każdej wkładamy po 2-3 truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut do tzw suchego patyczka.