Babeczki jogurtowe z brzoskwinią
Uwielbiam te slodkie maleństwa,bo zawsze można je miec w zapasie jak pojawią się niespodziewani goscie- sa tak wilgotne,że w lodowce moga polezec nawet kilka dni,a to zasluga brzoskwiń w syropie.
Zapraszam!
Babeczki jogurtowe z brzoskwinia
Przepis na 12 babeczek:
. 250 gr maki pszennej
. 80 gr cukru
. 2 jajka
. 50 ml oleju slonecznikowego
. 200 ml jogurtu naturalnego
. skorka otarta z cutryny
. sok z calej cytryny
. 1 brzoskwinia z syropu ( nie wiecej )
. 1 lyzeczka sody oczyszczonej
Krem:
. 200 ml smietany kremowki
. 150 gr serka kremowego
. 100 gr cukru pudru
. aromat rumowy do ciast
. barwnik do ciast zolty
. posypka kolorowa
Wykonanie:
- jogurt mieszamy z soda oczyszczona i pozostawiamy na bok
- jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy olej ,sok i skorke z cytryny oraz jogurt
- do masy przesiewamy make ,dodajemy pokrojona drobno brzoskwinie i delikatnie mieszamy lyzka
- gotowe ciasto przekladamy do papilotek umieszczonych we wnetrzu blaszki do babeczek
- pieczemy w temp. 170stC przez 20 min
Krem:
- do miski przekladamy wszystkie skladniki i ubijamy je mikserem az powstanie gladki lsniacy krem
- dzielimy krem na dwie czesci do jednej dodajemy barwnik zolty
- oba kremy przekladamy do dwoch woreczkow cukierniczych
- oba woreczki teraz umieszczamy w wiekszym worku z ozdobna koncowka
- na babeczce wyciskamy wzorek,posypujemy kolorowymi kuleczkami - gotowe
Smacznego!