Babeczki

Babeczki pamiętam z dzieciństwa pakowane po cztery w plastikowym opakowaniu i przywożone z wyprawy do miasta. Kojarzyły mi się z czymś skomplikowanym, robiącym wrażenie i na pewno wykonywanym przez doświadczonych cukierników. Zawsze wybierałam te z owocami, które pokryte galaretką pięknie błyszczały. Dzisiaj z jakością babeczek w sklepach bywa różnie dlatego proponuję wykonanie ich w domu. Babeczki z budyniem najlepiej smakują z owocami sezonowymi. Nie dorównuje im bita śmietana lub inny krem pod warunkiem, że budyń wykonasz w domu samodzielnie. Uwierz mi to ma znaczenie. Smak budyniu domowego i z torebki różni się bardzo. Babeczki są bardzo kruche, krem budyniowy bardzo delikatny, słodki. Natomiast owoce nadają cudownego smaku, aromatu i sprawiają, że nie są mdłe.
Połączenie babeczek, budyniu i owoców to idealny sposób na przygotowanie szybkiego deseru. Babeczki spokojnie możesz przygotować kilka dni wcześniej np. upieczone zamrażając lub przygotować ciasto i przed spotkaniem tylko je upiec. Domowy budyń w lodówce spokojnie można przetrzymać do 2 dni.
Owoce do babeczek właściwie możesz dodać każde, nie ma tutaj ograniczeń i warto, abyś zdała się na swój smak i gust.
Gotowe babeczki z budyniem i owocami możesz także posypać startą na tarce białą czekoladą, wzbogaci smak i sprawi, że deser będzie jeszcze smaczniejszy.
Polecam wykonać je od razu z podwójnej porcji, za szybko znikają. Po wykonaniu koniecznie przechowuj w lodówce, nie dłużej niż dwa dni. Babeczki z czasem miękną i najlepiej zjeść je jak najszybciej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na babeczki.
BABECZKI Z BUDYNIEM I OWOCAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek
- 250 g maki tortowej
- 100 g masła
- 20 g smalcu
- 2 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła lub margaryny
- laska wanilii (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- ok. 300 g truskawek lub innych owoców
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki, smalec, żółtka, sól oraz cukier waniliowy. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Można też wszystko włożyć do malaksera i posiekać, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Ciasto przekładamy na folię spożywczą i tworzymy kulkę. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie foremki wylepiamy dosyć cienko ciastem. Nakłuwamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 12 min do lekkiego zarumienienia. Babeczki prosto z piekarnika lekko upuszczamy i wykładamy jeszcze gorące. Zostawiamy do wystudzenia.
1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydrążamy nożem. Ziarenka wanilii przekładamy do mleka. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkiem oraz przesianymi mąkami. Gorące mleko zestawiamy z ognia i energicznie mieszając wlewamy mieszankę z zimnego mleka. Ponownie przekładamy na ogień, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Babeczki napełniamy budyniem i dekorujemy truskawkami lub owocami.