Baba ghanoush

Druga po hummusie pasta kuchni arabskiej. Bardzo ją lubimy. 
Zdjęcie - Baba ghanoush - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 bakłażany przekrawam wzdłuż na połowy i piekę na ogniu (można upiec w piekarniku, ale wtedy zabraknie nuty wędzonego bakłażana) na średnim gazie, na kuchence, aż miąższ stanie się miękki. Studzę. Zdejmuję spieczoną skórkę i miąższ miksuję z

3 łyżkami tahini

sokiem bergamotki lub cytryny

ząbkiem czosnku

solą

pieprzem

zmieloną kolendrą

cynamonem

goździkami

gałką muszkatołową

mielonym imbirem

mielonym zielem angielskim

Masę przekładam do miseczki i polewamoliwą

Posypuję:natkąi pestkami granatu

Podaję z ciepłymi tortillami lub arabskim chlebkiem. 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy