Austriackie knedle z morelami
Nie wszyscy wiedzą, że zaledwie godzinę drogi od Wiednia, znajduje się przepiękna Dolina Dunaju, królestwo winnic i morelowych sadów. Dolina Wachau, bo o niej mowa, wije się wśród zielonych wzgórz, porośniętych sadami i winoroślami. Dzięki sprzyjającym warunkom atmosferycznym, odpowiedniej glebie i selekcji gatunkowej, wyhodowano tam niezwykle soczysty, aromatyczny i odporny gatunek moreli. Morela z Wachau, podlega ochronie UE, jest produktem o zastrzeżonej nazwie “Wachauer Marille”. A od 2006, bajeczny rejon Doliny Wachau, został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Morelowe szlaki, przyciągają turystów nie tylko w czasie zbiorów, ale również wiosną, kiedy sady zamieniają się w kwitnące morze różowych kwiatów. Czas zbiorów moreli i winogron, to czas barwnych festiwali i kolorowych stoisk z koszami pełnymi owoców. Nie brakuje również moreli w konfiturach, sokach, knedlach, ciastach i różnego rodzaju trunkach ?
Dolina Dunaju, to nie tylko piękno natury, to również wspaniałe zabytki, mroczne średniowieczne zamki, barokowe kościoły. Wachau to klimatyczne miasteczka i senne wioski, w których do dzisiaj jest kultywowana tradycja regionu, ta przejawia się w tradycyjnych strojach i produktach, sposobie życia i w kuchni.
Zapraszam na jeden z łatwiejszych przepisów, na austriackie knedle z morelami. Podaj je jak lubisz, z bułką tartą i topionym masłem, z cynamonem, cukrem lub jogurtem ?
Składniki na austriackie knedle z morelami / 9 sztuk- około 1 szklanka mąki pszennej ( szczegóły w opisie )
- 275 g białego sera ( nie mielony )
- 3 łyżki roztopionego masła
- 4 kostki cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Do miseczki daj ser i jajko. Wszystko rozgnieć widelcem, do dokładnego połączenia.
Dodaj 3/4 szklanki mąki, pomieszaj. Dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła, nadaj mieszaj ( wyrabiaj ) składniki. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale może się trochę kleić. Ilość mąki zależy od wilgotności sera.
Gotowe ciasto, daj do lodówki na 30 – 60 minut.
Umyj i osusz morele. Każdy owoc natnij, usuń pestkę, w miejsce pestki daj pół kostki cukru trzcinowego.
Wyciąg ciasto z lodówki. Odrywaj małe kawałki ciasta, uformuj placuszek, na środek daj morelę, połącz brzegi kluski.
Zagotuj wodę, z dodatkiem dwóch płaskich łyżeczek soli. Do wrzątku daj knedle. Kiedy woda ponownie się zagotuje, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, około 7 – 8 minut.
Łyżką cedzakową wyciąg knedle i osącz z nadmiaru wody. Wyłóż na talerze, polej zrumienioną bułką tartą z masłem, dodaj cukier wg. uznania. Smacznego ?