Aromatyczne bułeczki z bazylią


Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Mięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze.
Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”."
Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne bułeczki z bazylią
(przepis własny)

Składniki na 10szt.

Zaczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka maki
2-3 łyżki letniej wody

Ciasto:
500g mąki pszennej typ 500
1 jajko
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
250ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Zaczyn

Do smarowania:
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
3-4 drobno posiekane listki świeżej bazylii

Przygotuj zaczyn. Rozkrusz drożdże w garnuszku. Wsyp mąkę i cukier. Wlej letnią wodę i utrzyj na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostaw do wyrośnięcia.

Do dzieży miksera wlej letnią wodę i olej. Dodaj jajko, sól i przesianą mąkę.
Wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób wszystko na gładkie ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką matę i lekko odgazuj. Podziel na 10 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka utocz wałek dł. ok. 20cm. Na środku zawiąż delikatnie supeł, a końce zawiń pod spód. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj sucha ściereczka i zostaw na pół godziny, żeby nieco podrosły.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz bułeczki 20 minut na jasnozłoty kolor. Wymieszaj olej z posiekaną bazylią. Wyjmij z piekarnika upieczone bułeczki i zaraz posmaruj olejem z bazylią. Odkładaj na kratę kuchenną do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie

Pizzowe bułeczki z pesto na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Precelki z rozmarynem

Precelki z rozmarynem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Kruidnoten - minipierniczki holenderskie

Kruidnoten - minipierniczki ho…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb