Aromatyczne bułeczki z bazylią


Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Mięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze.
Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”."
Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne bułeczki z bazylią
(przepis własny)

Składniki na 10szt.

Zaczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka maki
2-3 łyżki letniej wody

Ciasto:
500g mąki pszennej typ 500
1 jajko
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
250ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Zaczyn

Do smarowania:
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
3-4 drobno posiekane listki świeżej bazylii

Przygotuj zaczyn. Rozkrusz drożdże w garnuszku. Wsyp mąkę i cukier. Wlej letnią wodę i utrzyj na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostaw do wyrośnięcia.

Do dzieży miksera wlej letnią wodę i olej. Dodaj jajko, sól i przesianą mąkę.
Wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób wszystko na gładkie ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką matę i lekko odgazuj. Podziel na 10 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka utocz wałek dł. ok. 20cm. Na środku zawiąż delikatnie supeł, a końce zawiń pod spód. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj sucha ściereczka i zostaw na pół godziny, żeby nieco podrosły.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz bułeczki 20 minut na jasnozłoty kolor. Wymieszaj olej z posiekaną bazylią. Wyjmij z piekarnika upieczone bułeczki i zaraz posmaruj olejem z bazylią. Odkładaj na kratę kuchenną do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie

Pizzowe bułeczki z pesto na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Precelki z rozmarynem

Precelki z rozmarynem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem
1

Zupa z topinamburu z uszkami z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pesto marchewkowe na kanapki

Pesto marchewkowe na kanapki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wiosenne kaszotto z pieczonymi rzodkiewkami

Wiosenne kaszotto z pieczonymi…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Papardelle z szynką parmeńską i brukselką
1

Papardelle z szynką parmeńską…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fit Pizza orkiszowa

Fit Pizza orkiszowa

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Wytrawne galaretki
1

Wytrawne galaretki "Krwawa Mar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary