Aromatyczne bułeczki z bazylią
„Mięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze.
Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”."
Aromatyczne bułeczki z bazylią
(przepis własny)
Składniki na 10szt.
Zaczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka maki
2-3 łyżki letniej wody
Ciasto:
500g mąki pszennej typ 500
1 jajko
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
250ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Zaczyn
Do smarowania:
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
3-4 drobno posiekane listki świeżej bazylii
Przygotuj zaczyn. Rozkrusz drożdże w garnuszku. Wsyp mąkę i cukier. Wlej letnią wodę i utrzyj na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostaw do wyrośnięcia.
Do dzieży miksera wlej letnią wodę i olej. Dodaj jajko, sól i przesianą mąkę.
Wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób wszystko na gładkie ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką matę i lekko odgazuj. Podziel na 10 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka utocz wałek dł. ok. 20cm. Na środku zawiąż delikatnie supeł, a końce zawiń pod spód. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj sucha ściereczka i zostaw na pół godziny, żeby nieco podrosły.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz bułeczki 20 minut na jasnozłoty kolor. Wymieszaj olej z posiekaną bazylią. Wyjmij z piekarnika upieczone bułeczki i zaraz posmaruj olejem z bazylią. Odkładaj na kratę kuchenną do wystudzenia.