Aromatyczne bułeczki z bazylią


Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Mięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze.
Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis przygotowałam w ramach konkursu “Odkryj Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem zorganizowanym na blogu „Majanowe pieczenie”."
Zdjęcie - Aromatyczne bułeczki z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne bułeczki z bazylią
(przepis własny)

Składniki na 10szt.

Zaczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka maki
2-3 łyżki letniej wody

Ciasto:
500g mąki pszennej typ 500
1 jajko
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
250ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Zaczyn

Do smarowania:
40ml oleju Kujawskiego z bazylią
3-4 drobno posiekane listki świeżej bazylii

Przygotuj zaczyn. Rozkrusz drożdże w garnuszku. Wsyp mąkę i cukier. Wlej letnią wodę i utrzyj na jednolitą masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostaw do wyrośnięcia.

Do dzieży miksera wlej letnią wodę i olej. Dodaj jajko, sól i przesianą mąkę.
Wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób wszystko na gładkie ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką matę i lekko odgazuj. Podziel na 10 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka utocz wałek dł. ok. 20cm. Na środku zawiąż delikatnie supeł, a końce zawiń pod spód. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj sucha ściereczka i zostaw na pół godziny, żeby nieco podrosły.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz bułeczki 20 minut na jasnozłoty kolor. Wymieszaj olej z posiekaną bazylią. Wyjmij z piekarnika upieczone bułeczki i zaraz posmaruj olejem z bazylią. Odkładaj na kratę kuchenną do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie

Pizzowe bułeczki z pesto na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Precelki z rozmarynem

Precelki z rozmarynem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Cukinia zapiekana z serem grana padano i oregano

Cukinia zapiekana z serem gran…

Beti Beti
kruche babeczki

Kacze wątróbki w koniaku z czerwonymi porzeczkami

Kacze wątróbki w koniaku z cze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gofry z mozzarellą i salami

Gofry z mozzarellą i salami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szpinakowy placek

Szpinakowy placek

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady