Agua de Valencia

Agua de Valencia

 

Walencja słynie nie tylko z najpopularniejszego hiszpańskiego dania, jaką jest paella, ale również z doskonałych pomarańczy. Moim zdaniem mogą one konkurować tylko z tymi sycylijskimi. Świeżo wyciśnięty z nich sok jest tak słodki i aromatyczny, że jeśli chociaż raz go spróbujecie, to już żaden inny nie będzie smakował tak samo. Ten cudowny sok jest również głównym składnikiem najpopularniejszego walenckiego koktajlu, zwanego Agua de Valencia (val. Aigua de València), czyli wodą z Walencji. Jednakże niech nie zwiodą Was pozory, bo procentów zawiera on aż nadto i szybko uderza do głowy. 😉

Agua de Valencia została zaserwowana po raz pierwszy w Cervecería Madrid przy Calle de l’Abadia de Sant Martí (niedaleko Palacio del Marqués de Dos Aguas) w 1956 roku przez właściciela piwiarni Constantina „Tina” Gila. Postanowił on przygotować improwizowany koktajl dla swoich baskijskich przyjaciół, mieszając wino musujące, sok pomarańczowy i destylowany alkohol. Ponoć trunek przypadł do gustu gościom, że prosili o niego co noc. Od tego momentu Agua de Valencia zawitała na stałe w karcie Cervecería Madrid, stając się ulubionym miejscem spotkań walenckiej bohemy. To miejsce istnieje po dziś dzień i znane jest jako Café Madrid.

Agua de Valencia składa się z soku z walenckich pomarańczy oraz trzech różnych alkoholi: cavy, ginu oraz wódki w następujących proporcjach w kolejności: 2:2:1:1. Osobiście proponuję jednak zmniejszyć ilość ginu oraz wódki o połowę. Wtedy napój mniej uderza do głowy i też moim zdaniem również lepiej smakuje. W przypadku, gdy sok pomarańczowy jest kwaśny, to należy dodać odrobinę cukru. Koktajl miesza się w dzbanku z lodem, a następnie przelewa do kieliszków do szampana typu Pompadour.

Będąc w Walencji trzeba koniecznie spróbować prawdziwej Agua de Valencia. Serwuje ją większość kawiarni oraz barów. Osobiście najbardziej lubię tę serwowaną w Cafe de las Horas oraz w El Cafetín. Ta z Café Madrid moim zdaniem ma zbyt mocny aromat wódki i mam pewne wątpliwości, czy dodają tam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten koktajl samodzielnie. Użyjcie tylko dobrych słodkich pomarańczy. Najlepsze będą te mniejsze i soczyste. 😉

Zdjęcie - Agua de Valencia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Agua de Valencia

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki na Agua de Valencia:

  • 500 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 500 ml cavy, najlepiej brut (opcjonalnie prosecco/crémant)
  • 250 ml wódki (proponuję dać 125 ml)
  • 250 ml ginu (proponuję dać 125 ml)
  • lód

Jak zrobić Agua de Valencia?

  1. Z pomarańczy wyciśnij sok i przelej go przez sitko, aby pozbyć się pulpy.
  2. Do 2 l dzbanka wsyp solidną porcję kostek lodu. Wlej sok pomarańczowy, wódkę, gin oraz cavę. Zamieszaj.
  3. Agua de valencia przelej do schłodzonych kieliszków do szampana i opcjonalnie ozdób plasterkami pomarańczy.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Agua de Valencia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów