Porady kulinarne

Zakwas - gdzie go trzymać ?

Zimą można postawić słoik z zakwasem w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca, to można wykorzystać piekarnik. W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło.

Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.

Przepisy, których może dotyczyć porada

0

Drożdżówki maślane zwijane w kwiat

imie nazwisko wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Łatwy chleb na drożdżach

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

2

Maślane bułki do burgerów

imie nazwisko Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Puszyste bułeczki

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Prosta bagietka z 5 składników

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

2

Bagietki bez zagniatania

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Chleb z garnka (na podmłodzie)

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

2

Orkiszowy chleb z garnka

imie nazwisko Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

1

Szybki chleb na drożdżach instant

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

2

Bułki pszenne z ziarnami

imie nazwisko Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

1

Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony

imie nazwisko napiecyku
napiecyku