Porady kulinarne

Zakwas - gdzie go trzymać ?

Zimą można postawić słoik z zakwasem w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca, to można wykorzystać piekarnik. W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło.

Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Chleb z garnka na poolish

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Zaproszenie do lipcowej piekarni!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chleb wiejski całonocny jasny

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Chleb pszenny na podmłodzie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chleb pytlowo – orkiszowy na zakwasie. Marcowe wypiekanie!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

0

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Chleb z ziarnami

imie nazwisko mojacalabria
www.mojacalabria.com

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Bułki z przedziałkiem

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!