Porady kulinarne

Zakwas - gdzie go trzymać ?

Zimą można postawić słoik z zakwasem w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca, to można wykorzystać piekarnik. W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło.

Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.

Przepisy, których może dotyczyć porada

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

0

Prosty chleb na drożdżach

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Podpłomyki

imie nazwisko Iwona
Smakowity blog kulinarny

4

Prosty chleb okrągły

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

2

Domowy chleb tostowy

imie nazwisko Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

3

Drożdżowe bajgle – najlepszy przepis

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

0

Chleb pszenno – żytni na zakwasie

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

3

Chleb 4 ziarna na zakwasie

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Bagietki wg. Hamelmana

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Domowe bagietki na piwie

imie nazwisko Pastelle
Ósmy kolor tęczy

0

Chlebki Pita

imie nazwisko Beti
kruche babeczki