Curry - jakie są zasady przygotowania?
Po pierwsze - warzywa muszą być naprawdę chrupiące, jednak mimo tego porządnie obrobione termicznie.
Po drugie - curry musi być ostre, a najlepiej jeśli ostrość uzyskuje dzięki świeżej papryczce, imbirowi i dużej ilości czosnku. Oczywiście można skorzystać z suszonych przypraw, jeśli akurat nie mamy pod ręką świeżych, ale musimy liczyć się z mniej spektakularnym efektem.
Po trzecie - kolejność dodawania składników.
Po czwarte - według mnie nie ma sensu robić mniej ostrego curry, jeśli ktoś preferuje łagodniejsze smaki. W ostrości tkwi istota tego dnia. Dla amatorów łagodniejszych smaków są inne dania i kuchnie.
Po piąte - curry można podawać zapewne na różne sposoby, ale chyba najczęściej podawane jest z plackami naan (uwielbiam) albo z ryżem (najlepiej jaśminowym lub basmati).