Porady kulinarne
-
Rosół - czego potrzebuje?
Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw.
-
Jak obierać szparagi?
Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien.
-
Ośmiornica - co zrobić, aby skruszała?
Napełnić duży garnek wodą i zagotować. Kiedy woda się zgotuje, zanurzyć ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2 razy.
-
Co zrobić, aby nie przypiec skórki chleba w piekarniku?
Mój piekarnik grzeje mocno od góry, chleb po pierwszych 20 minutach pieczenia nakrywam zawsze folia aluminiową. Mam wtedy pełną kontrolę nad stopniem wypieczenia skórki. Jeżeli ktoś ma problem z piekarnikiem , to polecam ten sposób.
-
Co zrobić, aby sos pomidorowy nie pryskał po całej kuchni?
Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka, dzięki temu sos gęstniejąc nie pryska na całą kuchnię.
-
Brokuły - jak gotować, aby zachowały ładny zielony kolor?
Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny, zielony kolor brokułów.