Brokuły z sosem ostrygowym

Brokuły lubię głównie za ich wygląd. Mniej za smak. Jeżeli jednak mam je jeść, to najlepiej przygotowane tak, jak w tym przepisie, czyli jeszcze mocno chrupiące. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam!



Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






składniki
ok 500 g brokułów ( jeden duży)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
sól, pieprz


przygotowanie
Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny, zielony kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok.
Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć tłuszcz.
Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki oleju sezamowego. Dodać plasterki cebuli, smażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Powinno to zająć ok 5 minut.
Do cebuli dodać brokuły, chwilkę smażyć, delikatnie obracając. Polać sosem ostrygowym, lekko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (o ile trzeba). Przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać.
Posypać chrupiącymi plasterkami czosnku. Smacznego!

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami














Przepisy z tych kategorii

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałata cezar wegańska z grillowanym tofu
1

Sałata cezar wegańska z grillo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi
1

Surówka azjatycka z wodorostam…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Jajka faszerowane awokado
2

Jajka faszerowane awokado

food² food²
Food Square

Pieczony królik
1

Pieczony królik

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)
1

Ciasto proteinowe z cukinią (b…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ze szpinaku z kalarepą i pistacjami – prosta i wiosenna
1

Sałatka ze szpinaku z kalarepą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Makaron z suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Makaron z suszonymi pomidorami…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zielony sok (jarmuż + gruszka + pietruszka)
1

Zielony sok (jarmuż + gruszka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pesto z natki pietruszki i krem pieczarkowy. Fragment…

Pesto z natki pietruszki i kre…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami