Brokuły z sosem ostrygowym

Brokuły lubię głównie za ich wygląd. Mniej za smak. Jeżeli jednak mam je jeść, to najlepiej przygotowane tak, jak w tym przepisie, czyli jeszcze mocno chrupiące. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam!



Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






składniki
ok 500 g brokułów ( jeden duży)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
sól, pieprz


przygotowanie
Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny, zielony kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok.
Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć tłuszcz.
Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki oleju sezamowego. Dodać plasterki cebuli, smażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Powinno to zająć ok 5 minut.
Do cebuli dodać brokuły, chwilkę smażyć, delikatnie obracając. Polać sosem ostrygowym, lekko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (o ile trzeba). Przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać.
Posypać chrupiącymi plasterkami czosnku. Smacznego!

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły z sosem ostrygowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami














Przepisy z tych kategorii

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Placuszki dyniowe z przyprawam…

food² food²
Food Square

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Makaron po florencku
1

Makaron po florencku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka brokułowa z jajkami i szynką
3

Sałatka brokułowa z jajkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem
1

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem
2

Naleśniki z twarożkowo-ziołowy…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zielone naleśniki z aromatycznym twarogiem
1

Zielone naleśniki z aromatyczn…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą
1

Sałatka z roszponką, groszkiem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki