Porady kulinarne
-
-
Lime curd - co zrobić, gdy robią się grudki?
Jeśli w kremie zrobiłyby się grudki, można go po prostu potraktować blenderem. Nie wpłynie to w żaden negatywny sposób na smak czy konsystencję, a krem będzie idealnie gładki.
-
Pączki - jakie nadzienie dodać?
Używajcie specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. (Jako nadzienia użyłam dżemu truskawkowego - mój był nieco zbyt rzadki, i wypływał).
-
Pudding ryżowy - jak uzyskać kremową konsystencję?
Śmietana nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji.
-
Lody bez maszynki - co zrobić aby się udały?
Co trzydzieści minut należy wyciągać z zamrażarki lody i mieszać. Ja robiłam to blenderem, żeby na pewno pozbyć się kryształków lodu, ale równie dobrze można przemieszać widelcem. Trzeba to robić, aż masa będzie zmrożona na tyle, że się po prostu nie da mieszać. Trwa to około trzech - czterech godzin, ale efekt jest wart wysiłku.
-
Makaroniki - kiedy przekładać je kremem?
Makaroniki najlepiej przekładać kremem tuż przed podaniem. Inaczej skorupki zmiękną, i stracą swój urok.
-
Makaroniki - co zrobić przed pieczeniem?
Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka, nie będziemy mieć falbanki.
-
-
Polewa lustrzana - o czym warto pamiętać wylewając ją na ciasto?
Pamiętajcie, że przy oblewaniu ciast polewą lustrzaną macie tylko jedną szansę. Na zmrożonym cieście polewa zastyga błyskawicznie, a próby poprawek sprawią, że będzie tylko gorzej.