Porady kulinarne
-
-
Jak przefiltrować likier?
Najlepiej zrobić to przez filtry od ekspresu do kawy tak, aby likier był klarowny.
-
Rosół - jakie są sekrety jego przygotowania ?
Najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).
Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.
Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej,…