Porady kulinarne

  • Jak długo gotować pszenicę do kutii?

    Pszenicę ugotuj do miękkości - potrwa to ok. 4 godzin.

    Pochodzi z przepisu: Kutia
  • Jak przefiltrować likier?

    Najlepiej zrobić to przez filtry od ekspresu do kawy tak, aby likier był klarowny.

    Pochodzi z przepisu: Likier brzoskwiniowy
  • Rosół - jakie są sekrety jego przygotowania ?

    Najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).

    Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.

    Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej,…

    Pochodzi z przepisu: Rosół

Zobacz też