Rosół

Rosół - to zupa, którą chyba każdy potrafi zrobić. Niemniej jednak, lektura forów kulinarnych oraz przejrzenie fraz, najczęściej wrzucanych w wyszukiwarkę, wyjawia, że jednak zrobienie dobrego rosołu nie jest takie proste. Przypuszczam, że ilu kucharzy, tyle receptur. Gotując ostatnio rosół, który przeznaczyłam właściwie na galaretkę z kurczaka, przyszło mi do głowy, że rosołu jeszcze nigdy nie umieściłam na blogu! Pozwólcie więc, że podzielę się moimi sposobami na tę pyszną zupę.

- Moim zdaniem, najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).

- Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.

- Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej, przygotowując w tak zwanym międzyczasie włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Można dodać cebulę, przysmażoną nad ogniem, lub jeżeli nie dysponujecie ogniem (ja mam np. płytę ceramiczną), można użyć suchej patelni teflonowej. Po około godzinie od wrzucenia do garnka mięsa, dorzucamy warzywa.

- Sekret złocistego koloru rosołu: do gotowania dodajemy 2 grzybki suszone lub kawałek małego buraczka. Bez obawy, rosół nie przebarwi się na brązowo czy czerwono, a za to nie będzie blady.

- Ja dorzucam również 1-2 ząbki czosnku w całości, w zależności od wielkości garnka - moim zdaniem, poprawia smak.

- Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, należy wyjąć je z garnka i doprawić rosół solą i pieprzem w pożądanej ilości. Oprócz tego, ja zawsze doprawiam rosół lubczykiem (to dla osób, które lubią przyprawy typu Maggi), natomiast latem lubię posypywać rosół obficie zieloną pietruszką. Do tego odpowiedni makaron, i gotowe.

- Poniżej rosół, przygotowany ostatnio w wersji włoskiej - zamiast tradycyjnego makaronu, tortellini. Smacznego!

Zdjęcie - Rosół  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
1

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa ogórkowa z ziemniakami
1

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa szczawiowa
1

Zupa szczawiowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Botwinka z pieczonymi burakami
2

Botwinka z pieczonymi burakami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z makaronem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka na kruchym cieście
2

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Murzynek tradycyjny i najlepszy
2

Murzynek tradycyjny i najlepsz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy