Brunsviger to rewelacyjna drożdżówka. Jej wersję podstawową robimy bardzo często - to po prostu ciasto drożdżowe polane masłem z rozpuszczonym cukrem Brun Farin (rodzaj cukru trzcinowego z melasą, popularny w kuchni skandynawskiej). W warunkach polskich można zastąpić go nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado. Ciasto jest idealne: szybkie w wykonaniu i przepyszne.
Nie przepadam za kapustą, ale od czasu do czasu pojawia się w domu sama. Do tego jeśli jeszcze trafi się niezbyt ciepły dzień, to staje się dobrą bazą do czegoś rozgrzewającego. A że prognoza na jutro jest wysoce obiecująca - burzowo, to profilaktycznie podaję.
Świetną alternatywą jest przygotowanie kremu orzechowo-czekoladowego w domu. Nie jest to wcale trudne :) Domowa nutella składa się z orzechów laskowych, czekolady i mleka. Nie musimy dodawać do niej cukru i tłuszczu (w zupełności wystarczy to, co jest w czekoladzie). Oczywiście taka domowa nutella nie smakuje identycznie jak ta oryginalna, ale smak jest zbliżony, a co najważniejsze – naprawdę pyszny!
Specjalistką od tego ciasta w naszej rodzinie jest moja starsza siostra. Ja robiłam je chyba ze dwa lub trzy razy. Wczoraj były imieniny mojego męża, który jest wielkim miłośnikiem tego ciasta, więc nadarzyła się ku temu okazja. Zrobiłam więc od razu dwie duże blachy.
Sezon wakacyjnych imprez właśnie się rozpoczął, dlatego dzisiaj pyszna przekąska- muffinki o smaku pizzy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie to nadróbcie! Warto:)
Najprostsze ciasteczka jakie robiłam. Kruche, maślane, pachnące wanilią. Do części z nich dodałam kakao. Można dodać inne ulubione składniki np.cynamon, imbir, orzechy, wiórki kokosowe. Z bazy maślanej powstaną wtedy różne pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej, ale najprawdopodobniej zostaną wcześniej zjedzone ;-)