Maślane kruche ciasteczka waniliowo - kakaowe
Najprostsze ciasteczka jakie robiłam. Kruche, maślane, pachnące wanilią. Do części z nich dodałam kakao. Można dodać inne ulubione składniki np.cynamon, imbir, orzechy, wiórki kokosowe. Z bazy maślanej powstaną wtedy różne pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej, ale najprawdopodobniej zostaną wcześniej zjedzone ;-) Kształt i wzory zależą od waszej kreatywności. Idealne do robienia z dziećmi, jest to przy okazji fajna zabawa i mile spędzony z nimi czas.
Składniki: (na około 25 ciasteczek)
- 200 g masła ( nie margaryny!)
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii ( ewentualnie aromatu waniliowego)
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
wiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały
Przesiałam przez sitko mąkę pszenną
i cukier puder.
Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Z laski wanilii wyjęłam ziarna.
Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło.
Wszystkie składniki połączyłam z masłem.
Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao.
Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego
i ciemnego ciasta.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni.
Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca.
Piekłam ciasteczka przez około 15 minut.
Pachniało w całej kuchni ;-)
Smacznego!
Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek:
owsiane ciasteczka z jagodami goji
muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
czekoladowe kruche ciasteczka
ciasteczka serowe z rabarbarem
rożki maślano serowe z jabłkami
paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem
ciasteczka orkiszowo kakaowe
owsiane czekoladowo orzechowe
oponki serowe