Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej teściowej. Jest naprawdę bardzo smaczna - wszyscy się nią zajadamy. Zimą będzie idealnym dodatkiem do obiadu :)
Lato to bardzo intensywny czas. Obfitość sezonowych owoców i warzyw jest tak duża, że trzeba się śpieszyć, żeby wszystko zamknąć w słoiki. W tym roku zdecydowanie postawiłam na przetwory a moim ostatnim dziełem jest sałatka. Kolorowa, ostra, bardzo dobra. Ilość octu można nieco zmniejszyć, wg własnego smaku.
Pasta pomidorowo bakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat.
Konfitura z pomidorów jest bardzo ciekawa w smaku, idealna w konsystencji. Myślę, że można przetrzeć ją przez sito, żeby pozbyć się pestek ale mnie one wogóle nie przeszkadzają więc tego nie zrobiłam. Smak konfitury zaostrzyłam odrobiną czarnego, świeżo mielonego pieprzu. Idealnie tu pasuje.
Po prostu jest pyszny! - nawet dla osób, które za papryką nie przepadają. Wielbicielami sosu są dzieci, które jak widzą paprykę to uciekają, a zajdają się potrawami, w których sos jest składnkiem dominującym. Jego zalety to - mega uniwersalne zastosowanie - baza zup, sosów, czy zastępstwo dla tradycyjnego keczupu.