Ulubione przepisy kulinarne

  • Szparagi

    Szparagi

    Oczyszczone, obrane szparagi usmażyłam na oliwie i odrobinie masła. Dodałam do smażenia posiekanego czosnku, posoliłam do smaku i zostawiłan na patelni póki trochę nie zmiękły. Już na talerzu polałam octem balsamicznym. Trochę za mocno ale i tak były dobre.
  • Żytni chleb z siemieniem lnianym (ciasto)

    Żytni chleb z siemieniem lnianym (ciasto)

    Trochę spóźniona, ale z wielką ochotą dołączyłam do tej edycji Weekendowej Piekarni, której gospodynią była Tilianara. Upiekłam chleb żytni z siemieniem lnianym. Chleb jest bardzo dobry w smaku, nie było z nim żadnych problemów (nie licząc braku czasu:))
  • Chleb toskański (pasta mączna)

    Chleb toskański (pasta mączna)

    Choć gdy jadłam go pierwszy raz wydawał się dziwny to później bardzo mi smakował i co dzień jadłam go na śniadanie.  Z wielką chęcią odtworzyłam ten smak we własnej kuchni, sprawiając, że choć na chwilkę przenieśliśmy się do pięknej, słonecznej Italii. Tili, dziękuje za wspaniały pomysł ! :)
  • Chleb toskański (ciasto)

    Chleb toskański (ciasto)

    Choć gdy jadłam go pierwszy raz wydawał się dziwny to później bardzo mi smakował i co dzień jadłam go na śniadanie.  Z wielką chęcią odtworzyłam ten smak we własnej kuchni, sprawiając, że choć na chwilkę przenieśliśmy się do pięknej, słonecznej Italii. Tili, dziękuje za wspaniały pomysł ! :)
  • Jajka w koszulkach na szczawiowym podkładzie

    Jajka w koszulkach na szczawiowym podkładzie

    Dostałem od znajomych 2 słoiczki szczawiu. Szczerze powiedziawszy nigdy nie robiłem nic ze szczawiem, oprócz tego, że jako dziecko zjadałem ogromne ilości tego zielska, po prostu zerwawszy na łące. Szczaw leżał przez jakiś czas w słoiczkach w lodówce, bo nie miałem kompletnie na niego pomysłu, poza zupą szczawiową, która akurat jakoś mnie nie nakręciła.
  • Chleb pszenno - żytni (zaczyn)

    Chleb pszenno - żytni (zaczyn)

    Jak ja się cieszę! :) Zrobiłam kolejny chlebek na zakwasie !:) Cały czas pilnuję mojego zakwasu, dokarmiam go, pielęgnuję, a on ładnie pachnie, ładnie bąbelkuje i posłużył mi do upieczenia tego pysznego chlebka. Technolog piekarstwa w postaci mojej mamy pochwalił mój zakwas mówiąc, że jest ładny i pachnący.
  • Baguetins

    Baguetins

    To takie mini-bagietki , równie smaczne , co te w pełnym rozmiarze (a może nawet smaczniejsze) i mniej skomplikowane w przygotowaniu. Musiałam dokonać tylko drobnych zmian na własne potrzeby , ale to naprawdę niewielkie zmiany.
  • Placek kokosowy (lukier)

    Placek kokosowy (lukier)

    Masło trzeba utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie na zmianę dodawać po jednym jajku i porcjami mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na zmianę. Na koniec dolać mleka kokosowego. W razie potrzeby dolać mleka - ciasto powinno być rzadkie. Ja na koniec dosypałam jeszcze garść wiórków kokosowych.
  • Prosty chleb na (niby) zakwasie (sponge)

    Prosty chleb na (niby) zakwasie (sponge)

    To przepis głównie dla tych , którzy jeszcze nie odważyli się na wyhodowanie prawdziwego zakwasu. Do tego chleba używa się takiego "szybkiego" zakwasu drożdżowego , który tak właściwie nawet nie zasługuje na to miano ;-) W każdym bądź razie chleb według tego przepisu nie jest taki "bułkowaty" jak typowe chleby drożdżowe , ma lepszą strukturę i smak.
  • Chleb z serkiem ricotta

    Chleb z serkiem ricotta

    Z przepisu wychodzi jeden mały, pyszniutki bochenek, który ma mięciutkie,delikatne, jasne wnętrze. Pachnie pięknie i smakuje ricottą, jak dla mnie jest po prostu rewelacyjny! Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w naszym wspólnym pieczeniu i spróbować tego pyszniutkiego chlebka :)